Habkönnyű, régimódi túrófelfújt: langyosan a legfinomabb
A túrós sütiknek mindig nagy sikerük van. A felfújt pihe-puha régimódi desszert, amiben liszt sincs.
Ha van otthon maradék, megszáradt péksütid, ki ne dobd, egy-két trükkel újjáélesztheted, isteni felfújtat készíthetsz belőle. A süti alapja lehet szikkadt kifli, zsemle, kenyér, akár még bagett, croissant, kalács is. Ha édes péksütivel dolgozol, akkor viszont kevesebb cukor is elég lesz.
A száraz kenyér/kifli magába szívja az édes tojásos-tejes alapot, szeletelhető süteménnyé áll össze. Az alapot bátran gazdagíthatod, keverhetsz bele aszalt gyümölcsöket, ahogy mi is tettük, de magvakat, fűszereket is, pl. fahéjat, vaníliát.
Hogy még finomabb legyen, a kiflifelfújtat locsold meg mézzel, a sütőben szépen rákaramellizálódik majd a tetejére.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kiflit karikázzuk fel. Ha kenyeret vagy zsemlét használunk, kockázzuk össze. Öntsük rá a tejet, majd hagyjuk állni 10 percig.
A vajat olvasszuk meg.
A tojásokat verjük habosra. Adjuk hozzá a cukrot, az aszalt gyümölcsöket, a vaníliakivonatot és 3 ek. olvasztott vajat. Öntsük a kiflire/kenyérre, majd keverjük vele óvatosan össze.
Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit, majd öntsük bele a keveréket.
A maradék olvasztott vajat keverjük össze a mézzel, majd locsoljuk a felfújt tetejére.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu