Mennyei, pihe-puha fahéjas sütemény: mézes szirupban főtt körte koronázza meg

körtéssüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Körtés sütikből sosem elég, készítsd el ezt a fahéjas, mézes változatot, garantáltan bekerül majd a kedvenc receptjeid közé.

Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül a körtés süti, ráadásul a mézes szirupnak köszönhetően mennyei lesz. Az alapja, az isteni fahéjas tészta a sok vajtól és joghurttól lesz pihe-puha, önmagában is megér egy misét, bármilyen gyümölccsel elképesztően finom lesz.

Mi most az ősz jegyében a körte mellett döntöttünk, amelyet narancsos-mézes sziruppal főztünk össze. Az édes, citrusos máz átjárja a gyümölcsöt kívül, belül, szépen bevonja a szeleteket. A szirup sem fog kárba menni, ugyanis ezzel kell megöntözni a kész süti tetejét, úgy lesz igazán finom. 

Ne aggódj, nem lesz gejl a torta, mivel a tészta nem annyira édes, tökéletesen kiegészíti a mézes körte. Kisebb méretű tepsiben is elkészítheted a sütit, de akkor lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz neki a sütőben.

Körtés-fahéjas süti

körtéssüti2

Hozzávalók 10 szelethez

  • 3 darab körte
  • 150 gramm méz
  • 2 evőkanál narancslé (frissen facsart)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 170 gramm vaj
  • 120 gramm barna cukor
  • 3 nagy darab tojás
  • 100 gramm natúr joghurt
  • 210 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24 centis tortaformát.

A körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházát, vágjuk 3-4 mm vékony szeletekre.

A mézet, a narancslevet és a vaníliás cukrot tegyük egy mélyebb serpenyőbe. Kapcsoljuk fel alatta a lángot, melegítsük össze, míg a cukor el nem olvad benne. Terítsük szét a körteszeleteket a mézben, majd alacsony lángon, lefedve főzzük őket 8-10 percig, néha locsolgassuk meg őket a mézes sziruppal. Akkor jó, ha a körte teljesen puha.

A körteszeleteket tegyük egy tányérra, a mézes szirupot pedig közepes lángon főzzük még 2-3 percig, míg picit sűrűsödik. Ahogy hűl, még sokat fog sűrűsödni.

A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, robotgép segítségével keverjük el benne. Forgassuk bele a joghurtot is.

Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért, sót.

Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos masszához, több részletben adagoljuk, keverjük csomómentesre. Viszonylag sűrű lesz a massza.

Öntsük a tésztát az előkészített formába. A körteszeleteket tegyük a tetejére, szépen, dekoratívan helyezzük el rajta körkörösen. Toljuk a sütőbe, 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk a formában hűlni 15 percet, majd vegyük le róla. Kenjük le a tetejét a félretett sziruppal.

Langyosan vagy kihűtve tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük