Mutatós körtés-mandulás pite: egyszerűen készül a fenséges desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A klasszikus, omlós pitetészta bármilyen gyümölccsel készülhet, nem csak almával lesz mennyei.
A pite kapcsán a legtöbben az édes almásra gondolnak, pedig a hagyományos kedvenc ezerarcú desszert, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, lehet az citrom, cseresznye, banán vagy körte.
A lédús körte nagyon izgalmas gyümölcs, bátran csempészheted süteményekbe, édeskés zamata jól érvényesül kevert édességekben, mandulás krémbe ültetve, pitetésztán pedig fenomenális lesz. A mutatós desszert egyszerűen készül, a körte mellett a mandula dominál benne, utóbbi többféle formában is a tésztába kerül. A tálalásnál engedd el a fantáziádat, koronázd meg tejszínhabbal a pitét, úgy lesz csak igazán fenséges.
Körtés-mandulás pite
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 200 gramm finomliszt
- 120 gramm vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál tejföl
- 2 darab tojássárgája
Töltelék:
- 4 darab körte
- 4 evőkanál porcukor
- 100 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál mandulakivonat
- 100 gramm őrölt mandula
- 1 evőkanál finomliszt
- mandulapehely a díszítéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, utána a sót, cukrot, tojássárgáját és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjuk tésztává. A tésztát csomagoljuk folpacka és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a piteforma méretének (30 centiméter) megfelelően, utána helyezzük a formába, a kilógó széleit vágjuk le. A tésztára helyezzünk sütőpapírt, arra pedig szórjunk nehezéket (bab). Toljuk a tésztát 180 fokosra előmelegített sütőbe 10 percre. Vegyük ki és távolítsuk el a nehezéket, majd toljuk vissza a pitét még 10 percre.
Krém:
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd dolgozzuk hozzá a tojást, a vanília- és mandulakivonatot, utána az őrölt mandulát és a lisztet is forgassuk bele.
A kész krémet simítsuk a pitetésztára, majd a krémbe helyezzük bele a megtisztított, tetszőlegesen felszeletelt körtéket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül a pite. A kész pite tetejét szórjuk meg mandulapehellyel és porcukorral.
Fotó: Getty Images