Mutatós körtés-mandulás pite: egyszerűen készül a fenséges desszert

7
Nyomtatás
kpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikus, omlós pitetészta bármilyen gyümölccsel készülhet, nem csak almával lesz mennyei.

A pite kapcsán a legtöbben az édes almásra gondolnak, pedig a hagyományos kedvenc ezerarcú desszert, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, lehet az citrom, cseresznye, banán vagy körte.

A lédús körte nagyon izgalmas gyümölcs, bátran csempészheted süteményekbe, édeskés zamata jól érvényesül kevert édességekben, mandulás krémbe ültetve, pitetésztán pedig fenomenális lesz. A mutatós desszert egyszerűen készül, a körte mellett a mandula dominál benne, utóbbi többféle formában is a tésztába kerül. A tálalásnál engedd el a fantáziádat, koronázd meg tejszínhabbal a pitét, úgy lesz csak igazán fenséges.  

Körtés-mandulás pite

ksct

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 200 gramm finomliszt
  • 120 gramm vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 darab tojássárgája

Töltelék:

  • 4 darab körte
  • 4 evőkanál porcukor
  • 100 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál mandulakivonat
  • 100 gramm őrölt mandula
  • 1 evőkanál finomliszt
  • mandulapehely a díszítéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, utána a sót, cukrot, tojássárgáját és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjuk tésztává. A tésztát csomagoljuk folpacka és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a piteforma méretének (30 centiméter) megfelelően, utána helyezzük a formába, a kilógó széleit vágjuk le. A tésztára helyezzünk sütőpapírt, arra pedig szórjunk nehezéket (bab). Toljuk a tésztát 180 fokosra előmelegített sütőbe 10 percre. Vegyük ki és távolítsuk el a nehezéket, majd toljuk vissza a pitét még 10 percre.

Krém:

A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd dolgozzuk hozzá a tojást, a vanília- és mandulakivonatot, utána az őrölt mandulát és a lisztet is forgassuk bele.

A kész krémet simítsuk a pitetésztára, majd a krémbe helyezzük bele a megtisztított, tetszőlegesen felszeletelt körtéket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül a pite. A kész pite tetejét szórjuk meg mandulapehellyel és porcukorral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon