Selymes, citromkrémes pite jó sok töltelékkel – Kellemes fanyarsága a melegben is jólesik

citrompite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagy melegben rászoktam a citromos süteményekre, a kellemes fanyar ízük nagyon jólesik ilyenkor.

A citromkrém annyira belopta magát a szívembe, hogy mostanában mindenféle süteményt sütök belőle. Mióta van szép formám, a pite is gyakori vendég a lakásban. Mi sem természetesebb, minthogy a legújabb süteményem a citromos pite lett.

A citromos sütiket régebben csak tea mellé tudtam elképzelni, de most már a melegben is jólesik ez a fajta fanyar ízvilág. Ebben a sütiben még a tésztába is jut egy kis citromlé. A krémmel pedig ne spóroljunk, legyen csak bőven a tésztán. 

Citromkrémes pite

citrompite recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Pitetészta

  • 2 darab tojás
  • 300 gramm liszt
  • 150 gramm vaj (jéghideg)
  • 1 darab citrom leve
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál víz (jéghideg)

Krém

  • 400 milliliter tej
  • 4 darab tojássárgája
  • 50 gramm liszt
  • 150 gramm cukor
  • 1 darab citrom leve
  • ízlés szerint citrom héja (kezeletlen)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, a tojással, a vízzel, a citromlével és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen meg a kezünk alatt. A tésztából készítsünk golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára. 

Ha kivettük, nyújtsuk ki, majd egyengessük bele a kivajazott 26 centiméteres piteformába. A kilógó széleket vágjuk le.

Készítsük el a krémet. A tejet melegítsük fel egy edényben, keverjük hozzá a citromhéjat és a citromlevet. A tojássárgáját dolgozzuk össze a liszttel és a cukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró tejet, keverjük jól össze. A keveréket tegyük vissza a gázra, főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük bele a krémet a piteformába. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, süssük a pitét 45 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük