
Selymes, citromkrémes pite jó sok töltelékkel – Kellemes fanyarsága a melegben is jólesik

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A nagy melegben rászoktam a citromos süteményekre, a kellemes fanyar ízük nagyon jólesik ilyenkor.
A citromkrém annyira belopta magát a szívembe, hogy mostanában mindenféle süteményt sütök belőle. Mióta van szép formám, a pite is gyakori vendég a lakásban. Mi sem természetesebb, minthogy a legújabb süteményem a citromos pite lett.
A citromos sütiket régebben csak tea mellé tudtam elképzelni, de most már a melegben is jólesik ez a fajta fanyar ízvilág. Ebben a sütiben még a tésztába is jut egy kis citromlé. A krémmel pedig ne spóroljunk, legyen csak bőven a tésztán.
Citromkrémes pite

Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 2 darab tojás
- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj (jéghideg)
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál víz (jéghideg)
Krém
- 400 milliliter tej
- 4 darab tojássárgája
- 50 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint citrom héja (kezeletlen)
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, a tojással, a vízzel, a citromlével és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen meg a kezünk alatt. A tésztából készítsünk golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára.
Ha kivettük, nyújtsuk ki, majd egyengessük bele a kivajazott 26 centiméteres piteformába. A kilógó széleket vágjuk le.
Készítsük el a krémet. A tejet melegítsük fel egy edényben, keverjük hozzá a citromhéjat és a citromlevet. A tojássárgáját dolgozzuk össze a liszttel és a cukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró tejet, keverjük jól össze. A keveréket tegyük vissza a gázra, főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük bele a krémet a piteformába.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, süssük a pitét 45 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Fotó: Getty Images