Selymes póréhagymás krumplikrémleves: félórás, olcsó vacsoraötlet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémes póréhagymás leves egy kis cayenne-borssal megbolondítva elképesztően finom. Nagyon gyorsan elkészül, végtelenül egyszerű - mi kell még?
Egy jó forró krémlevessel sosem lehet mellélőni. Az már csak hab a tortán, hogy alig kell hozzá valami, nagyon olcsó és gyors leves, ami mégis elvarázsolja a vendégeket. A hozzávalók nagy részét valószínűleg a kamránkban is megtaláljuk, lehet, hogy boltba sem kell lemennünk hozzá.
A krumpli és a póréhagyma édeskés íze mellé egy kis tejszín kerül, ez hozza harmóniába az ízeket. Az igazi csavar azonban a cayenne-bors - el lehet persze készíteni nélküle is a levest, de akkor pont a pikantériája veszik el.
Cayenne-bors
A cayenne-bors - a nevével ellentétben - nem egy borsfajta, hanem egy chilipaprika durva őrleménye. Az elnevezése félrefordításból születhetett, hiszen a "pepper" szó az angolban borsot és paprikát is jelent. Nagyon erőteljes, csípős ízű paprika, úgyhogy vigyázzunk a fűszerezéssel, kis mennyiséget tegyünk csak a levesbe.
Krumpli-póréhagyma krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab póréhagyma
- 3 darab krumpli
- 1 darab vöröshagyma
- 4.5 bögre zöldségalaplé
- 0.25 bögre főzőtejszín
- 3 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál snidling
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 teáskanál cayenne-bors
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket. A póréhagymának távolítsuk el a sötétzöld leveleit, a többi részét vágjuk össze apróra. A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk őket kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk össze.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat.
Adjuk hozzá a vöröshagymát, a póréhagymát és az összezúzott fokhagymát. Dinszteljük a hagymákat kb. 5 percig.
Adjuk hozzá a kockázott krumplit, sót, borsot, cayenne-t. Vegyítsük el a hozzávalókat, fedjük le a lábast, és pároljuk az alapanyagokat, amíg a krumpli el nem kezd puhulni.
Mehet rá a zöldségalaplé, forrás után alacsony lángon főzzük, amíg a krumpli teljesen meg nem puhul.
Botmixerrel pürésítsük a levest, ha nehezen megy, akkor kisebb adagokban is lehet, akár turmixgép segítségével.
Tegyük vissza a gáztűzhelyre a krémlevest, öntsük hozzá a tejszínt, alacsony lángon 3-5 perc alatt főzzük össze.
Frissen vágott snidlinggel tálaljuk.
Fotó: Getty Images