Krémes közel-keleti joghurtsajt, avagy labneh: saját magától készül el

labaneh cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egészen különleges ízt és állagot kap a joghurt, ha egy éjszakán át hagyod, hogy kicsöpögjön belőle a nedvesség.

A mártogatósok közül nálam a labneh nagyon előkelő helyet foglal el, mégpedig azért, mert nemcsak egészen egyszerűen, gyakorlatilag magától készül, hanem mert a joghurt ettől a technikától más textúrát és más ízt is kap. Az ízesítése szintén nem igényel sok munkát és pluszhozzávalót sem.

A labneh savanykás ízt és egészen krémes állagot kap, melyhez csak egy kevés olívaolajat kell keverned, majd zöldséghasábokkal és friss pitával eheted is. Még a pitát is elkészítheted házilag, nem kell a boltba rohannod.

A technológia egyszerű, a joghurtot egy gézbe téve egész éjszakán át hagyni kell lecsepegni, ettől besűrűsödik, majd fogyaszthatod is. Fűszerek közül a zaatar illik hozzá. Ha hasonló, közel-keleti ihletésű mártogatósra vágysz, akkor készíts csicseriborsókrémet, vagyis hummuszt

Labneh joghurtsajt

labaneh recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm görög joghurt
  • 1 teáskanál
  • a tálaláshoz olívaolaj
  • a tálaláshoz zaatar fűszerkeverék
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba kanalazzuk bele a joghurtot, és sózzuk meg. Egy szűrőt béleljünk ki textilpelenkával, tegyük bele a joghurtot, kössük össze a sarkait, majd akasszuk fel a mosogató fölé, és hagyjuk állni legalább 24 órát. Vegyük ki a kész joghurtsajtot, majd tegyük hűtőbe. 

Ha tálaljuk, kanalazzuk egy tányérra, a közepébe készítsünk mélyedést, és öntsünk bele olívaolajat és szórjuk meg zaatarral vagy más zöldfűszerrel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük