Pofonegyszerű padlizsánkrém: a tahinitől lesz különleges

1
Nyomtatás
padlizsankrem
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A padlizsán nem csak grillezésnél jön jól, mennyei házi kence is készülhet belőle.

A kencékben és mártogatósokban az a jó, hogy viszonylag gyorsan elkészíthetők, és a vegától a húsevőig mindenki találhat köztük olyat, ami a kedvére való. Az egyik személyes kedvencem a padlizsánkrém, amelyhez csupán néhány hozzávalóra van szükség. 

A recept titka a hagymás alapban, a fűszerekben és a tahiniben rejlik, amelyekből egy olyan elképesztően különleges kencét dobhatsz össze, hogy mindenki a receptért fog esdekelni.

Pofonegyszerű padlizsánkrém

padlizsankrem

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 db közepes padlizsán
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 30 ml tahini
  • 50 ml citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.25 tk őrölt kömény
  • 0.25 tk finom tengeri só
  • 2 ek friss, aprított petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A legelső lépés a padlizsánok megsütése, grillezése. Ehhez egy tepsit béleljünk ki alufóliával, majd fektessük rá a padlizsánokat, amelyekre szúrjunk jó néhány lyukat egy villával. 

180-200 fokra előmelegített sütőben süssük meg a padlizsánokat, amíg enyhén meg nem feketedik a tetejük, hiszen ez adja majd a padlizsán füstös ízét. A padlizsán sütőben kb. 25 perc alatt sül puhára. Az elkészült padlizsánokat hagyjuk kihűlni.

Amíg a padlizsán sül, készítsük el a hagymás alapot.

Ehhez tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk fel apróra. 1,5 ek olívaolajat forrósítsunk fel, majd egy csipet sóval és borssal dinszteljük meg rajta a hagymát. Amint ez kész, tegyük félre.

Használjuk fel a többi hozzávalót is: egy kisebb tálban keverjük össze a tahinit, a citromlevet, a lepréselt fokhagymagerezdeket, a köményt és a sót. A kész keveréket tegyük félre, hogy az ízek összeérhessenek benne.

A kihűlt padlizsánokat vágjuk félbe, majd vájjuk ki a belüket. A héját dobjuk el, a húst tegyük bele egy turmixgépbe.

Adjuk hozzá a hagymás alapot és a tahinis keveréket is, majd addig turmixoljuk, amíg szép, sima, homogén állagot nem kapunk.

Ezután adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, illetve locsoljuk meg a maradék olívaolajjal is. 

Már tálalhatjuk is egy kis friss bagettel vagy zöldségekkel. 

Légmentesen záródó dobozban, a hűtőben akár 5 napig is eltarthatjuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon