![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ismered a zaatart? A közel-keleti konyha fűszere rengeteg mindenhez illik
![zaatar cover ok](https://kep.index.hu/1/0/3745/37458/374587/37458767_2859165_097f43ea201afd36963ec7a1fc0bbc76_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A zaatar illata semmihez sem fogható, a közel-keleti íz- és illatjegyeket tükrözi, amit a sokféle egzotikus és izgalmas összetevőjének köszönhet.
A zaatar a közel-keleti és az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke. A zaatar magát a fűszernövényt is jelenti, amit izsópfű néven is ismerhetsz.
Miből áll a zaatar?
A fűszerkeverék - magából a növényből, vagyis zaatarból - szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is.
A keverék összetétele vidékről vidékre, országról országra, sőt, akár családról családra változik attól függően, hogy az adott helyen melyek a jellegzetes zöldfűszerek. A sokféle változat miatt a zaatar fűszerkeverék íze is nagyon különböző. Mivel a szezámmag szinte kötelező tartozéka, az oregánóval együtt friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná teszi keleti származását. Ha szömörcét is tartalmaz, akkor ehhez savanykás, savas íz is párosul.
A zaatar eredete
A zaatar Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű. Maga a zaatar, vagyis az izsópfű vadon él, spirituális növény, a Bibliában a tisztulási szertartás része. Libanonban úgy hiszik, hogy a fűszer fejleszti a gondolkodást és erősíti a testet, ezért a gyerekeknek is adnak belőle az iskolába indulás előtt.
![zaatar álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3745/37458/374584/37458411_2e9590a18ab8077e4a5b017896f8eeb3_wm.jpg)
Mihez érdemes használni?
A zaatart hummusz és friss saláták ízesítésére használják, de lehet szórni húsokra, sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba. Ha pedig pitát sütsz, a zaatart keverd össze egy kevés olívaolajjal, mártogatósként szuper lesz mellé. Érdemes a kamra polcán helyet szánni a zaatarnak, mert nagyon különlegessé varázsolhatod az olyan egyszerűbb ételeket is, mint a sült csirke vagy a sült krumpli.
Zaataros pitacsíkok
![zatarrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291029/29102997_706ecd8a83fa9260b769ff10a8a84635_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab pita
- 2 evőkanál zaatar
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A pitákat csíkozzuk fel.
Az olívaolajat és a zaatart keverjük össze egy tálban. A pitacsíkokat forgassuk meg ebben a keverékben, hogy jól beszívják az olajat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a sütőrácsra a pitákat, a maradék olajat kenjük rájuk. Süssük őket 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Melegen vagy langyosan is tálalható.
Fotó: Getty Images