Ismered a zaatart? A közel-keleti konyha fűszere rengeteg mindenhez illik

zaatar cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zaatar illata semmihez sem fogható, a közel-keleti íz- és illatjegyeket tükrözi, amit a sokféle egzotikus és izgalmas összetevőjének köszönhet.

A zaatar a közel-keleti és az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke. A zaatar magát a fűszernövényt is jelenti, amit izsópfű néven is ismerhetsz.

Miből áll a zaatar?

A fűszerkeverék - magából a növényből, vagyis zaatarból - szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is.

A keverék  összetétele vidékről vidékre, országról országra, sőt, akár családról családra változik attól függően, hogy az adott helyen melyek a jellegzetes zöldfűszerek. A sokféle változat miatt a zaatar fűszerkeverék íze is nagyon különböző. Mivel a szezámmag szinte kötelező tartozéka, az oregánóval együtt friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná teszi keleti származását. Ha szömörcét is tartalmaz, akkor ehhez savanykás, savas íz is párosul. 

zaatar

A zaatar eredete

A zaatar Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű. Maga a zaatar, vagyis az izsópfű vadon él, spirituális növény, a Bibliában a tisztulási szertartás része. Libanonban úgy hiszik, hogy a fűszer fejleszti a gondolkodást és erősíti a testet, ezért a gyerekeknek is adnak belőle az iskolába indulás előtt.

zaatar álló

Mihez érdemes használni?

A zaatart hummusz és friss saláták ízesítésére használják, de lehet szórni húsokra, sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba. Ha pedig pitát sütsz, a zaatart keverd össze egy kevés olívaolajjal, mártogatósként szuper lesz mellé. Érdemes a kamra polcán helyet szánni a zaatarnak, mert nagyon különlegessé varázsolhatod az olyan egyszerűbb ételeket is, mint a sült csirke vagy a sült krumpli. 

Zaataros pitacsíkok

zatarrecept

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 darab pita
  • 2 evőkanál zaatar
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A pitákat csíkozzuk fel.

Az olívaolajat és a zaatart keverjük össze egy tálban. A pitacsíkokat forgassuk meg ebben a keverékben, hogy jól beszívják az olajat.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tegyük a sütőrácsra a pitákat, a maradék olajat kenjük rájuk. Süssük őket 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Melegen vagy langyosan is tálalható.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük