Kívül ropogós, belül levegős a házi pita: így készítve lesz tökéletes

hpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szép, megemelkedett tészta titka, hogy forró sütőben kell sütni, így alakul ki a pita zsebe, amelyet hússal és zöldséggel pakolhatsz tele.

A házi készítésű kenyérféléknek nincsen párjuk, lehet az kifli, magvas kenyér vagy pita. Utóbbi tökéletes választás, ha gyrost készítesz, pakolhatsz bele húst, zöldségeket, falafelt, de még tükörtojás és sült virsli is megfér benne. Hogy kialakuljon a tészta zsebe, fontos, hogy pihentesd és forró sütőbe told, úgy szépen meg tud emelkedni. A kisült pitát mindig konyharuhával letakarva tárold, úgy megőrzi a frissességét.

A pita mártogatósok, kencék mellé is tökéletes választás, ha ilyen célból készíted, akkor nem szükséges kétszer pihentetni, úgy lapos marad a tészta, tunkolásra tökéletes lesz.

Házi pita

hpct

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, olajat, cukrot, vizet. Az élesztőt morzsoljuk rá, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd egy 8-10 cm átmérőjű tálka segítségével vágjunk köröket belőle.

A kivágott tésztakorongokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percet.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd 8-12 perc alatt süssük meg a pitát, amíg szépen megemelkedik. A kész pitákat konyharuhával letakarva tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük