
Lencsefasírt, ami után a húsevők is elismerően csettintenek
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Cseresznyés muffin vaníliás tésztával: gyors gyümölcsös desszert

Villámgyors, isteni narancsos csirkefalatok: eteti magát, olyan finom

Gyereknapi kedvencek a lurkók örömére: pizza, spagetti és még 8 finomság

Csodaszép méteres kalács a nagyi füzetéből: így biztos a siker

Lepénykenyér-válogatás: a 7 legfinomabb receptet mutatjuk
Lencse, dió és lenmag - tökéletesek együtt. Egy nagyon egyszerű recept, amit a vegák és a húsimádók is szeretni fognak. Sőt, elég a sajtot lecserélni és a vegánok is állhatnak neki a sütésnek.
Ez a recept eltér egy kicsit a megszokottól - a lencse se beáztatva, se előfőzve, se lepürésítve nincs. Egy szárazabb, pergős lencsére van szükségünk, nem a lencsepép fogja összetartani a masszát, hanem egy kis szójaszósz.
Éppen ezért nem annyira könnyen formázható a massza, kicsit darabos, úgyhogy nem olajban, hanem sütőben kell kisütni a fasírtokat - így biztosan nem fognak szétesni és legalább kevesebb vele a munka is.
Se tojás, se zsemlemorzsa nem kell ehhez a fasírthoz, ellenben van benne dió, lenmag és sajt. A sajtot leszámítva minden hozzávaló vegán, úgyhogy ha szeretnénk, azt is ki tudjuk cserélni nemes élesztőpehelyre, ami nem más, mint egy édeskés, sajtos ízvilágú inaktivált élesztő, ami vegánoknak tökéletes sajtpótló lehet.
A lencse rendkívül egészséges, tápanyagban gazdag, tele van rosttal és fehérjével. Rosttartalmának köszönhetően tisztítja a beleket, méregtelenítő hatású és diétázóknak is kiváló választás. Mivel fehérjében gazdag, tökéletesen pótolni tudja a tejben található anyagokat, akár a laktózérzékenyek számára is.
Lencsefasírt

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyem
- 0.25 teáskanál kakukkfű
- 0.25 teáskanál pirospaprika
- 0.5 bögre lencse (száraz)
- 2 bögre zöldségalaplé
- 1 bögre dió (darabolt)
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál lenmag (összezúzott)
- 2 evőkanál reszelt sajt
- 2 evőkanál szójaszósz
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
2. Öntsük rá a zöldségalaplevet (vagy vizet), forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a lencse meg nem puhul és a víz el nem párolog. Ez kb. 30 percet vesz igénybe.
3. Vegyük ki a lencsés-hagymás alapot egy tálba. Egy aprítógép segítségével törjük össze a diót és a lenmagot, majd adjuk hozzá a lencséhez. Mehet hozzá a liszt, a sajt, a szójaszósz és a só is.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
5. Vegyünk ki a masszából 1-2 evőkanálnyi adagokat, formázzunk belőlük golyókat. Tegyük őket az előkészített tepsibe, süssük 30 percig, amíg ropogós és aranybarna lesz a külsejük.
Fotó: Shutterstock