20 perces mascarponés pohárkrém görög joghurttal – Szilvaszósz és mandula van a tetején
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A szilva tökéletes párost alkot a mascarponéval, az ízét pedig egy egyszerűen elkészíthető pohárkrémben is élvezhetjük.
A nyár végének egyik legfinomabb gyümölcse a szilva, amelyet már csak élénk lila színe miatt is szeretek. Magyarország éghajlata ráadásul tökéletesen megfelel a szilva termesztéséhez, így bőséggel ehetjük a szezonban. Ez a kalóriaszegény csonthéjas gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a C-vitamin, és a rostok miatt székrekedés ellen is hatásos.
Ha nem eszem meg azonnal nyersen, akkor süteményben szeretem igazán, de a lekvár is nagy kedvencem. A kicsit édeskés, krémes görög joghurttal is tökéletes páros, például egy teljesen egyszerűen elkészíthető pohárkrémben, amit akár reggelire is ehetünk.
Mascarponés pohárkrém görög joghurttal és szilvaszósszal
Hozzávalók 2 adaghoz
Krém
- 120 gramm mascarpone
- 200 milliliter görög joghurt
- 0.5 darab citrom leve
- 2 csepp mandulakivonat
- 1 evőkanál méz
Öntet
- 10 darab szilva
- 0.5 darab citrom leve
- 1 evőkanál méz
- 0.5 kávéskanál fahéj
- díszítésnek mandula
Elkészítés:
Egy tálkában alaposan keverjük össze a mascarponét és a joghurtot, adjuk hozzá a citromlevet, a mézet és mandulakivonatot, majd öntsük poharakba, és tegyük hűtőbe pihenni.
Közben készítsük el a szilvaöntetet. A szilváknak húzzuk le a héját (úgy tudjuk egyszerűen, ha először tűzforró, majd jéghideg vízbe mártjuk őket). Magozzuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra. Tegyük egy lábasba, és időnként megkeverve közepes lángon puhítsuk meg a citromlével, a fahéjjal és a mézzel. Ha készen van, botmixerrel pürésítsük.
Kicsit hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a krémet a hűtőből, és kanalazzunk rá ízlés szerinti vastagságú réteget a szilvaszószból. Így is tegyük vissza a hűtőbe. Ízlés szerint díszítsük pirított mandulával.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors