Omlós, matchás kakaóscsiga - Fura lesz, de nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Korábban már írtunk a jellegzetes aromájú, élénkzöld matcháról. Az alábbi recept játékos módon alkalmazza ezt az izgalmas alapanyagot. A végeredmény pedig a jól ismert reggeli kakaós csiga zöld kiadásban.
A kakaós csiga nagy klasszikus, mely mostanság reneszánszát éli. Egymást érik az újhullámos csigareceptek. Átfazonírozott töltelékek, mázak, expressz megoldások. Az itt bemutatott receptben két különleges alapanyag is helyet kap majd, a már említett csodaszép színű, japán zöldtea-őrlemény, a matcha, és a maják kedvence, a nyers kakaópor.
A multikulturális nyers kakaós-matchás csiga remek reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára. Gyermekünk uzsis dobozába is tehetjük nyugodtan, mert csak egészen kevés matchapor kerül bele. A dinózöld csemege egész biztosan elnyeri majd a kollégák tetszését.
Nem csak látványban, ízben is jelentős a különbség
A matcha a tésztába kerül, zöldre színezve ezzel a kör alakú péksüteményt. Nemcsak szín, hanem íz felelős is a matcha, de csak nagyon enyhén, finoman mutatkozik meg.
A nyers kakaó a töltelék lelke. Sokkal intenzívebb az íze, mint a hagyományos hőkezelt kakaópornak. Ínyenceknek kötelező. Ha nincs otthon nyers kakaónk és nem is szeretnénk beszerezni ilyesmit, használjunk nyugodtan holland kakaóport.
Matchás kakaós csiga
Hozzávalók 1 adaghoz
Tészta
- 250 gramm tönkölybúza fehérliszt
- 2 evőkanál matchapor
- 0.5 teáskanál só
- 0.75 bögre növényi tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 4 evőkanál kókuszolaj
Krém
- 3 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
- 2 evőkanál ghí vaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg. Keverjük hozzá a kókuszolajat és a cukrot. Adjuk hozzá az élesztőt is, és hagyjuk felfutni azt.
Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, a sót és a matchaport. Adjuk hozzá az élesztős tejet. A hozzávalókat elegyítsük kézzel, majd lisztezett felületen gyúrjunk belőle lágy tésztát. Mikor a tészta szépen összeállt, tegyük kiolajozott edénybe, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a tésztát 40-50 percen keresztül.
A kakaót keverjük el a cukorral és vaníliaőrleménnyel. A ghít olvasszuk fel.
A tésztát nyújtsuk téglalapalakúra. Kenjük meg az olvasztott ghível, szórjuk meg a cukros kakaóporral. Tekerjük fel. Vágjuk 8-10 egyforma darabra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk újrakelni egy órán át.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A csigákat süssük úgy 20 percen keresztül, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors