Omlós, matchás kakaóscsiga - Fura lesz, de nagyon finom

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Korábban már írtunk a jellegzetes aromájú, élénkzöld matcháról. Az alábbi recept játékos módon alkalmazza ezt az izgalmas alapanyagot. A végeredmény pedig a jól ismert reggeli kakaós csiga zöld kiadásban.

A kakaós csiga nagy klasszikus, mely mostanság reneszánszát éli. Egymást érik az újhullámos csigareceptek. Átfazonírozott töltelékek, mázak, expressz megoldások. Az itt bemutatott receptben két különleges alapanyag is helyet kap majd, a már említett csodaszép színű, japán zöldtea-őrlemény, a matcha, és a maják kedvence, a nyers kakaópor.

A multikulturális nyers kakaós-matchás csiga remek reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára. Gyermekünk uzsis dobozába is tehetjük nyugodtan, mert csak egészen kevés matchapor kerül bele. A dinózöld csemege egész biztosan elnyeri majd a kollégák tetszését.

Nem csak látványban, ízben is jelentős a különbség

A matcha a tésztába kerül, zöldre színezve ezzel a kör alakú péksüteményt. Nemcsak szín, hanem íz felelős is a matcha, de csak nagyon enyhén, finoman mutatkozik meg.

A nyers kakaó a töltelék lelke. Sokkal intenzívebb az íze, mint a hagyományos hőkezelt kakaópornak. Ínyenceknek kötelező. Ha nincs otthon nyers kakaónk és nem is szeretnénk beszerezni ilyesmit, használjunk nyugodtan holland kakaóport.

Matchás kakaós csiga

matchascsiga4.gif

Hozzávalók 1 adaghoz

Tészta

  • 250 gramm tönkölybúza fehérliszt
  • 2 evőkanál matchapor
  • 0.5 teáskanál
  • 0.75 bögre növényi tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 4 evőkanál kókuszolaj

Krém

  • 3 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
  • 2 evőkanál ghí vaj

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg. Keverjük hozzá a kókuszolajat és a cukrot. Adjuk hozzá az élesztőt is, és hagyjuk felfutni azt.

Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, a sót és a matchaport. Adjuk hozzá az élesztős tejet. A hozzávalókat elegyítsük kézzel, majd lisztezett felületen gyúrjunk belőle lágy tésztát. Mikor a tészta szépen összeállt, tegyük kiolajozott edénybe, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a tésztát 40-50 percen keresztül.

A kakaót keverjük el a cukorral és vaníliaőrleménnyel. A ghít olvasszuk fel.

A tésztát nyújtsuk téglalapalakúra. Kenjük meg az olvasztott ghível, szórjuk meg a cukros kakaóporral. Tekerjük fel. Vágjuk 8-10 egyforma darabra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk újrakelni egy órán át.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A csigákat süssük úgy 20 percen keresztül, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon