Pihe-puha, mazsolás zsemle: az édes, fűszeres tészta isteni finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha idén kicsit különlegesebb süteménnyel lepnéd meg a családot, próbáld ki az angolok húsvéti desszertjét.
Az édes húsvéti zsemle, avagy a „hot cross bun” klasszikus ünnepi sütemény Angliában, amelyet hagyományosan nagypénteken fogyasztanak, a tetején található kereszt Jézus keresztre feszítését jelképezi. A foszlós tésztát különféle aszalványokkal és melegítő fűszerekkel dúsítják, a keresztet pedig vízből, lisztből és cukorból keverik ki.
A tésztája picit sűrűbb, mint más kelt tésztáké, de ettől nem kell megijedni, a sütőben szépen megemelkedik majd, tökéletesen foszlós lesz. Az angol receptek az úgynevezett „mixed spice” keverékkel ízesítik a tésztát, ez lényegében olyan, mint a mézeskalácsfűszer-keverék, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót, szegfűborsot takar.
Mazsolás zsemle
Hozzávalók 12 darabhoz
Zsemle:
- 250 ml tej
- 70 gramm cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 550 gramm liszt
- 1.5 tk fahéj
- 0.5 tk gyömbér
- 0.25 tk szegfűszeg
- 0.25 tk szerecsendió
- 1 nagy csipet só
- 90 gramm vaj
- 100 gramm mazsola
- 100 gramm aszalt áfonya
- 1 nagy darab tojás
Kereszt:
- 70 gramm liszt
- 2 ek cukor
- 8 ek víz
Máz:
- 80 ml víz
- 4 ek baracklekvár
Elkészítés:
Készítsük el a zsemlét: a tejet melegítsük meg, de ne legyen forró, majd keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, míg felfut.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a fűszereket és a sót, majd morzsoljuk bele a hideg, kockákra vágott vajat. Amikor morzsás a tészta állaga, adjuk hozzá a mazsolát, az áfonyát, a felfutott élesztőt és a tojást, majd kezdjük el összedolgozni, dagasszuk, míg el nem válik az edény falától. Ha túl száraznak ítéljük, adhatunk hozzá egy kevés vizet.
Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre a tésztát nagyjából 1 órára, míg a duplájára nem nő.
A tésztát dagasszuk át, majd osszuk 12 részre, formázzuk őket labdává, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fedjük le, majd tegyük meleg helyre 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A kereszthez keverjük össze a lisztet, a cukrot és a vizet, míg csomómentes pasztát nem kapunk végeredményül. Töltsük a pasztát habzsákba (ha túl sűrű, lehet vízzel hígítani), majd nyomjunk a tésztagombócok tetejére egy-egy keresztet.
Toljuk a zsemléket a sütőbe 15-20 percre, míg szép aranybarna lesz a tetejük.
A mázhoz melegítsük össze a baracklekvárt és a vizet, kenjük le vele a még meleg zsemlék tetejét. Rögtön, langyosan vagy kihűtve tálaljuk.
Fotó: Getty Images