Csupa csokis Mississippi torta – Az alapját nem kell sütni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amerika déli részén népszerű desszert, a szóbeszéd szerint Mississippi sáros partjairól kapta a nevét. A gazdag csokoládés torta alapja hasonlóan készül, mint a sajttortáé, a rápakolt sűrű, tejszínes krém miatt mégis sütőbe kerül.
A gazdag csokoládékrémmel töltött torta Amerikában nagy népszerűségnek örvend, különösen az ország déli részén. Sok változata létezik, vannak olyan régi családi receptek, melyben csokoládé helyett kakaóport használnak, a torta tetejét pedig egyáltalán nem díszítik.
Még régebben volt szerencsén megkóstolni ezt a tejszínes, csupa csokis tortát. Imádtam az alja ropogósságát, a csokis töltelék és a tejszín találkozását. A torta kekszalapját graham vagy zabkekszből érdemes készíteni, így a tortának megfelelő lesz a tartása, másmilyen fajtából készítve porrá esne szét az alap. A töltelék készítésénél muscovado cukrot használunk, ez egy finomítatlan, sötét nádcukor, gazdag, intenzív ízzel bír, a legjobb süteményeknél alkalmazni, például csokitortánál.
Mississippi csokitorta
Hozzávalók 6 személyre
Tortaalap:
- 200 gramm keksz
- 60 gramm vaj
- 60 gramm csokoládé (tej vagy ét)
Töltelék:
- 180 gramm csokoládé (tej vagy ét)
- 180 gramm vaj
- 4 darab tojás
- 90 gramm muscovado cukor
- 200 milliliter tejszín
Tetejére:
- 100 milliliter tejszín
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A kekszet lezárható zacskóba tesszük, majd sodrófával durva állagúra törjük.
A vajat és a csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, simára keverjük, majd a tört keksszel elkeverjük. A kekszes keveréket 23 centiméter átmérőjű tortaformába kanalazzuk, majd egy kanál segítségével szétterítjük a forma alján, illetve oldalán, ezután hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
A töltelékhez a csokoládét és a vajat felolvasztjuk gőzfürdő felett, majd hagyjuk hűlni.
A tojásokat a cukorral habosra verjük, ezután hozzákeverjük a tejszínt, majd a felolvasztott vajas csokoládét.
A keveréket a kekszes tortaalapra öntjük, és 40-45 percre 180 fokos légkeveréses sütőbe helyezzük, hogy megszilárduljon. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából.
A tejszínt a porcukorral habbá verjük, a kihűlt tortára kenjük, a tetejét csokireszelékkel díszíthetjük.
Fotó: Getty Images