Mustárral sült újkrumpli – Önmagában és köretnek is tökéletes

mustárral sült újkrumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a krumplit annyira finommá teszi egy egészen egyszerű hozzávaló, hogy nem is kívánunk mellé mást.

A tavasszal együtt megérkezik az újkrumpliszezon is. Én mindig nagyon várom, mert ez az amúgy szimpla köret a lehető legegyszerűbben elkészítve is olyan ízletes, hogy egy salátával tökéletes főétel lehet.

Az újkrumpliban az is jó, hogy gyakorlatilag csak megdörzsöljük és máris konyhakész. Ezt a változatot mustár vonja be, mindenképpen válasszunk erőteljes ízvilágút, például dijonit. Időt spórolhatunk, ha a krumplit először mikróban megfőzzük, majd utána csak megpirítjuk. Az ízélményen nem változtat. 

Mustárral sült újkrumpli

mustárral sült újkrumpli recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm krumpli (apró szemű)
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál csirkealaplé
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 0.5 kávéskanál rozmaring
  • 0.5 kávéskanál bors
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit a legegyszerűbben úgy főzhetjük meg, hogy betesszük egy hőálló tálba, vizet öntünk rá, letakarjuk, majd a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatán 10 percig főzzük. 

Amíg a krumpli fő, egy nagy tálban keverjük el a mustárt, 2 evőkanál olívaolajat, az alaplé nagy részét, a rozmaringot és a sót, borsot. Ízlés szerint keverjük hozzá az összenyomott fokhagymát. Tegyük félre a szószt. A megfőtt krumplit óvatosan forgassuk bele a szószba úgy, hogy mindenhol befedje.

A maradék olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben. Vegyük le a hőmérsékletet, óvatosan öntsük bele a krumplit a szósszal együtt, és addig pirítsuk, amíg a krumplik szép barnára sülnek. Folyamatosan forgassuk, nehogy leégjenek. Ha úgy látjuk, hogy kiszáradnának, akkor öntsünk hozzá a maradék alapléből, majd várjuk meg, amíg elpárolog. Ízlés szerint szórjunk rá zöldfűszert.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük