Szaftos, puha narancsos muffin mandulalisztből – Gluténmentes édesség egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mandulalisztből is isteni muffin készülhet, amelyhez szuperül illik a frissen facsart narancslé.
A muffint olyan egyszerű elkészíteni, hogyha gondolsz egyet, hogy ennél valami finomat a délutáni kávédhoz, szinte még ki sem hűl és már szervírozhatod is mellé a süteményt. Keverem-kavarom a tésztája, de arra érdemes odafigyelni, hogy a nedves és a száraz hozzávalókat külön keverd össze, utána forgasd egybe, így biztosan csomómentes lesz a tészta.
A muffin nemcsak édesen, hanem sósan is elkészíthető, ilyenkor akár egy tartalmas leves vagy főétel mellé is tudod enni. Ezt az édesburgonyásat mindenképpen süsd meg, a benne található spenót miatt egészséges is.
Gluténmentes lisztek
Ha gluténérzékeny vagy, akkor sem kell csüggedned, ma már rengeteg liszthelyettesítő létezik, amelyekből tökéletes sütemények készülhetnek. Arra mindig figyelj, hogy melyik hogy viselkedik a sütikben, melyiket mihez ajánlják. Arra is ügyelj, hogy a gluténmentes lisztek több folyadékot vesznek fel, mint a hagyományosak. A gluténmentes süteményekbe vagy gluténmentes sütőport tegyél, vagy, ha nem kapsz, akkor szódabikarbóna is megfelel. Itt elolvashatod, hogy milyen arányban kell használnod őket.
Ez a mandulalisztes muffin is nagyon egyszerű, de mindenképpen frissen facsart narancslevet használj hozzá. A masszája az átlagosnál kicsit sűrűbb, ettől nem kell megijedned, a végeredmény nagyon puha lesz, csak arra vigyázz, ne süsd tovább a megadott időnél.
Narancsos muffin mandulalisztből
Hozzávalók 12 darabhoz
- 200 gramm mandulaliszt
- 45 gramm kókuszliszt
- 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 3 darab tojás
- 1 darab bionarancs leve
- 110 milliliter juharszirup vagy méz
- 45 gramm vaj (olvasztott)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A muffinsütőbe tegyünk kapszlikat.
Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a narancslevet, a juharszirupot, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban keverjük össze a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. (Ha nincs otthon gluténmentes sütőporunk, akkor használjunk 1 teáskanál szódabikarbónát). Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat.
Kanalazzuk a tésztát a kapszlikba, nagyjából a háromnegyedéig. Süssük 22 percig, amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors