Omlós vajas keksz húsvétra: ezzel várd a locsolókat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsvéti vajas keksz biztosan mindenkit elvarázsol, ne csak majszold, díszíthetsz is vele.
Linzertésztából készülnek a legfinomabb vendégvárók, az egyszerű finomság rengeteg lehetőséget rejt magában. Nem csak lekvárral érdemes összeragasztani a megsült tésztát, készíthetsz belőle mutatós kekszet is.
A linzertészta készítéséhez használj hideg, kockákra vágott vagy reszelt vajat, dolgozz gyorsan, úgy lesz omlós a tészta. A hűtőben történt pihentetés után bájos, húsvéti sütikiszúrókkal szúrd ki a tésztát. Az ünnepi kekszek megalkotásában a gyerekek is segíthetnek, jó közös móka lesz, ahogy együtt ünnepi ruhába öltöztetitek a sütiket. A húsvéti keksz jó ajándék a locsolóknak, és még az ünnepi asztal dekorálásánál is hasznát veheted.
Omlós, húsvéti vajas keksz
Hozzávalók 28 darabhoz
Tészta:
- 1 darab tojás
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 tasak sütőpor
- 20 dkg vaj
- tejföl szükség esetén
Máz:
- 20 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- ételfesték ízlés szerint
Elkészítés:
A tojást válasszuk szét, a fehérjét tegyük félre a mázhoz, a sárgáját a tésztánál használjuk.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, majd a hideg vajat is morzsoljuk hozzá. A tojássárgájával együtt kezdjünk el tésztát gyúrni belőle. Ha nem akar összeállni a tészta, akkor 1-2 evőkanál tejfölt is adjunk hozzá.
A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 milliméter vastagságúra, majd húsvéti formával szúrjuk ki.
A kiszúrt tésztákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 6-10 perc alatt süssük készre.
Máz:
A félretett tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével keverjük habosra, utána adjunk hozzá ételfestéket. A mázat töltsük zacskóba, a zacskó sarkát vágjuk le, és kedvünk szerint dekoráljuk a húsvéti kekszeket.
Fotó: Getty Images