A legfinomabb olasz tészta - Sütőben sült fűszeres paradicsom gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minél édesebb koktélparadicsommal készül, annál finomabb lesz a tészta, de a friss bazsalikom sem hiányozhat a tetejéről.
A paradicsomos tészta műfaját a köbre emeli az alábbi recept, kihozza a legjobbat ebből az ételből. Amennyire egyszerű ez a változat, annyira finom, ugyanis a paradicsom - a fokhagymával és olívaolajjal együtt - a sütőben sül puhára és édesre.
A szósz egy kis citromlétől és chilitől lesz pikáns, máskülönben teljesen egyszerű, otthon is megtalálható alapanyagokból készül, semmilyen extra fűszer vagy hozzávaló nem szükséges az elkészítéséhez. Amit viszont nem érdemes lehagyni róla, az a friss bazsalikom.
Paradicsomos tészta
Hozzávalók 4 személyre
Paradicsomhoz:
- 450 gramm koktélparadicsom
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab citrom
- 60 gramm passzírozott paradicsom
- 1 csipet chilipehely
- ízlés szerint só, bors
- 120 milliliter tésztafőzővíz
Tésztához:
- 350 gramm penne
- 1 marék bazsalikom
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, a fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A paradicsomot keverjük össze a fokhagymával, olívaolajjal, sóval, borssal, majd szórjuk egy tűzálló tálba/jénaiba. 20 percig süssük, 5 percenként forgassunk rajta egyet.
Amíg sül a paradicsom, főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben. Mikor al dente, szűrjük le, tegyünk félre a főzővizéből 120 millilitert.
A citrom levét facsarjuk ki. Egy serpenyőben keverjük össze a szószhoz valókat, a citromléből ízlés szerint adagoljunk. Főzzük a szószt forrástól számított 1-2 percig, majd állítsuk be az ízeket.
Keverjük bele a szószba a pirított paradicsomot, illetve a levet, ami a tálban maradt utána. Főzzük így is 1 percig, majd keverjük bele a főtt tésztát, illetve friss bazsalikomot. Rögtön, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images