Omlós, levegős pezsgős fánk – Különleges ünnepi édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyerekeim imádják a fánkot. De nem akármilyet, hanem azokat, amelyeken cukorszórás van, lehetőleg minél színesebb.
A környékünkön több fánkozó is üzemel, és bizony voltak olyan időszakok, amikor nem tudtunk úgy elmenni mellette, hogy ne tértünk volna be és ne vettünk volna egy-két darabot. Hiába mondtam, hogy majd én sütök otthon, a gyerekeknek a cukorral és mázzal bevont édességek kellettek. Mint olajban sült ételt, a fánkot egyébként a zsidó ünnep, a Hanuka alatt is esszük, így az évnek ebben a szakában, 8 napon keresztül minden nap sütök belőle jó sokat.
Ez a fánk viszont egy kicsit különlegesebb a többinél, mert a tésztájában és a mázban is pezsgő van, amitől nemcsak levegős, hanem különleges is lesz. Mivel eléggé cukros, édes lesz, így mindenképpen száraz pezsgőt használjunk.
Pezsgős fánk
Hozzávalók 6 adaghoz
Fánk
- 120 milliliter pezsgő (száraz)
- 375 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 1 zacskó élesztő (instant)
- 1 darab tojás
- 240 milliliter tej
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- sütéshez olaj
Máz
- 120 milliliter pezsgő (száraz)
- 220 gramm porcukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukorgyöngy
Elkészítés:
Öntsük egy kis lábasba a pezsgőt, és közepes lángon addig forraljuk, amíg feleannyi mennyiség nem lesz belőle, majd vegyük le a tűzről. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt. Egy másik edényben keverjük össze a pezsgőt, a tojást, a tejet és a vaníliakivonatot. A kétféle alapanyagot addig keverjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és addig gyúrjuk, amíg puha nem lesz, és ha megnyomjuk, vissza nem ugrik. Tegyük be a tésztagombócot egy kiolajozott tálba, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki 6 milliméter vastagra. Egy pohárral vágjunk a tésztákból karikákat és a közepükbe is vágjunk körülbelül 1 centiméter átmérőjű lyukat. Tegyük a karikákat egy sütőpapírral letakart tepsire, és pihentessük őket újabb 45 percig, amíg a méretük a duplája nem lesz.
Készítsük el a mázat. A pezsgőt öntsük egy lábasba, és addig forraljuk, amíg a felére nem csökken a mennyisége. Egy edényben keverjük össze a porcukrot, a pezsgőt, az olvasztott vajat és a sót, majd tegyük félre.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olajat. Tegyük bele a fánkokat, és addig süssük mindkét oldalukat, amíg aranybarnák nem lesznek. Ha kihűltek, vonjuk be őket a mázzal, majd szórjuk meg őket a cukorgyöngyökkel.
Fotó: Getty Images