Hagyományos, rácsos cseresznyés pite: így nem ázik el a tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csak egyszer kell ráérezni a tökéletes pitetészta fortélyára, utána mindenféle gyümölccsel ki fogjuk próbálni, most például cseresznyével.
A cseresznye az egyik kedvenc gyümölcsöm, annyira szeretem, hogy nem igazán tudok mértéket tartani, ami elém kerül, azt megeszem. A cseresznye sajnos vagy szerencsére gyorsan romlik, így hamar fel kell használni. Süteményekbe is tökéletesen illik, csak arra figyeljünk, hogy önmagában is elég édes, úgyhogy nem kell hozzá olyan sok cukor.
Az egyik ilyen sütemény a teljesen hagyományos pite, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk, és biztosan mindenki szeretni fogja. Imádom, ha rengeteg gyümölcs van a tésztában, de azt már kevésbé, ha a tészta emiatt ázott, "szottyos" lesz. Egyetlen hozzávalóval, zsemlemorzsával ezt is megakadályozhatjuk.
Rácsos cseresznyés pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta
- 500 gramm liszt
- 250 gramm vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 120 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- csipet só
Töltelék
- 700 gramm cseresznye
- 50 gramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Adjuk hozzá a cukrot, majd a szétválasztott tojások sárgáit, végül a tejfölt is. Gyúrjunk belőle tésztát, majd válasszuk ketté. Az egyik fele legyen nagyobb, mint a másik. Csomagoljuk be őket, majd tegyük be a hűtőbe egy órára.
A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki. A cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd szórjuk meg vele a cseresznyét.
A nagyobbik fél tésztát nyújtsuk ki, tegyük kivajazott tepsibe és szórjunk rá zsemlemorzsát. A cseresznyét nyomkodjuk ki, tegyük rá a tésztára. Jusson rá bőven.
A kisebb tésztagolyót is nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra, készítsünk belőle rácsot a sütemény tetejére. A csíkokat kenjük meg tojásfehérjével.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük a pitét 45 percig.
Fotó: Getty Images