Roppanós réteg kívülről, nyúlós sajt belülről: a tökéletes mozzarellarúd receptje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A rántott sajt, azon belül a rántott mozzarella az egyik nagy kedvencem. Isteni, nyúlós, forró sajt és ropogós, fűszeres bunda - ennél tökéletesebb nem is kell.
A panírozáshoz használt liszt, tojás, morzsa mennyisége körülbelüli érték, a panírozás közben fogjuk látni, hogy mennyi kell hozzá. Duplán kell panírozni a sajtrudakat, hogy biztosan ne folyjon ki a sajt a vékony rétegen keresztül.
Bár a recept szerint panko morzsába kell forgatni a sajtrudakat, én sokszor használok helyette egyszerű zsemlemorzsát. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya: a panko morzsa darabosabb, ezért ropogósabb végeredményt kapunk, nagyon jó a textúrája. Viszont éppen azért, mert darabos, nehezen ragad rá a sajtra, jól rá kell nyomkodni. A zsemlemorzsával egyszerűbb dolgunk van, szépen, egyenletesen fedi be a sajtot, viszont akkor le kell mondanunk a nagyobb, roppanós darabokról.
A sajtrudakat "kifaraghatjuk" egy nagy darab pizza mozzarellából, de vehetünk előre csomagolt mozzarellarudakat is, ez az úgynevezett mozzarella snack, amely majdnem minden nagyobb üzletben kapható.
Rántott mozzarellarúd
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm pizza mozzarella
- 1 bögre liszt
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tej
- 1 evőkanál petrezselyem (szárított)
- ízlés szerint olaj
- 2 bögre panko morzsa
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A tojást verjük fel a tejjel, egy kis sóval és borssal, a panko morzsát keverjük össze a petrezselyemmel, a lisztet tegyük ki egy tálba.
A mozzarellarudakat egyesével forgassuk meg a lisztben, tojásban, majd újra a lisztben és újra a tojásban, végül mehetnek a morzsába. Jól nyomkodjuk rá a morzsát, ha készen vannak, tegyük őket a fagyasztóba 20-30 percre.
Tegyünk egy tapadásmentes bevonatú serpenyőbe 3-4 evőkanál olajat, majd tegyünk bele annyi mozzarellarudat, amennyi kényelmesen elfér. Kb. 2 perc alatt megsülnek, közben figyeljünk rájuk, forgassuk meg őket. Ha aranybarnák, készen vannak.