Krémes sárgaborsóleves sült túrógombóccal: laktató főételként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha még krémesebb élményre vágysz, a pürésített leveshez keverj egy kevés tejszínt, melegítsd vele össze, utána tálald a sós túrógombóccal.
A krémes sárgaborsóleves nagyon egyszerű étel, nagy előnye, hogy olcsó, alig kell hozzá valami, és igazán laktató, nem lesz szükség utána második fogásra. Alaplével készül, amelyből érdemes házit használni, ebben fő puhára a hagyma és a sárgaborsó, utána pedig csak le kell pürésíteni az egészet.
Ezt az egyszerű ételt is különlegesebbé teheted, ha levesbetétként sült túrógombócot kínálsz mellé, elegáns fogást tehetsz az asztalra. Ezt a párosítást egy étteremben próbáltam ki először, és annyira megtetszett, hogy gondoltam, itthon is reprodukálom.
A túrógombóc serpenyőben pár perc alatt kész, szép pirultra és ropogósra sül a külseje, belül viszont puha marad. Zöldfűszerekkel, chilivel is dúsíthatod, de minden nélkül is tökéletes, a sárgaborsó úgy is kiegészíti. A sütésnél arra ügyelj, hogy kezdetben picit leragad majd a gombóc, de ahogy sül, kialakul rajta a pirult kéreg, és könnyedén meg tudod majd fordítani.
Sárgaborsó-krémleves
Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 dekagramm sárgaborsó
- 1.5 liter alaplé
- ízlés szerint só, bors
Túrógombóc:
- 250 gramm túró
- 1 darab tojás
- 2 ek búzadara
- ízlés szerint só, bors
- 1 ek olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
Készítsük elő a túrógombócot: az olaj kivételével dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd fedjük le a masszát, tegyük a hűtőbe fél órára.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk finomra. A sárgaborsót öblítsük át.
Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymákat, dinszteljük 3-4 percig, majd adjuk hozzá a sárgaborsót. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg forrni kezd, majd vegyük kicsire a lángot. Főzzük kb. 40 percig, míg a borsó megpuhul.
Félidőnél kezdjük el sütni a túrógombócot: formázzunk a masszából a szokásosnál kisebb golyókat, kb. 1 teáskanálnyi adagokat.
Kenjünk át egy serpenyőt egy leheletnyi olajjal, forrósítsuk fel, majd tegyünk rá annyi túrógombócot, amennyi kényelmesen elfér. Közepes lángon süssük őket pirosra. Kezdetben még lágynak tűnnek majd, de ahogy sülnek, kialakul a pirult kéreg az aljukon, meg lehet őket fordítani. Ha mindkét felük aranybarna, tegyük őket félre.
A levest botmixerrel pürésítsük, állítsuk be az ízeket, ha szükséges, alaplével lehet hígítani. A túrógombóccal együtt tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors