Sütőben sült, puha túrógombóc – Rengeteg tejföllel sül össze

sütőben sült túrógombóc cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Túrógombóc-rajongóknak kötelező elkészíteniük ezt a sütőben sült változatot, egészen új szintre emeli az édességet.

Nem vitás, a túrógombóc sokak kedvence. Nagyon könnyűnek látszó recept, de ha az arányok nem megfelelőek, vagy éppen nem pihen eleget a tésztája, akkor el is lehet rontani.

Nagyon gyorsan elkészül, de egy kis türelemre mégis szükség van, mert a belekevert búzadarának muszáj megduzzadnia, hogy a gombóc ne essen szét főzés közben. Az sem jó, ha túl sok kerül bele, mert akkor meg kemény lesz a gombóc. Nem baj, ha az elején úgy érzed, hogy túl puha, meg kell várnod, amíg a búzadara megszívja magát, utána főzd csak ki.

Ez most egy továbbfejlesztett verzó, amely sütőben sül, a végén pedig cukros zsemlemorzsa kerül rá. Ha mégis a hagyományos változatot szeretnéd elkészíteni, viszont még édesszájúbb vagy, akkor próbáld ki nutellával

Sütőben sült túrógombóc

sütőben sült túrógombóc recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

Gombóc

  • 500 gramm túró
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 darab tojás
  • 1.5 darab zsemle (szikkadt)
  • 200 milliliter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál búzadara

Feltét

  • 450 milliliter tejföl
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 40 gramm zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojást válasszuk szét. A zsemlét áztassuk tejbe, várjuk meg, amíg megszívja magát, utána jól nyomjuk ki, majd tegyük egy nagyobb tálba. Keverjük hozzá a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a tojássárgáját. A fehérjéből verjünk kemény habot, majd óvatosan forgassuk a masszához. Pihentessük 10-15 percet, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni. 

A tejfölt keverjük ki a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy hőálló tálat kenjünk ki vajjal. A túrós masszából készítsünk gombócokat (lehetnek nagyobbak, mint a hagyományos túrógombócnál), sorakoztassuk őket a jénaiba, majd öntsük le a tejfölös szósszal. Süssük 30-35 percig, amíg a tejföl meg nem pirul a tetején. 

Amíg a gombócok sülnek, egy kanál vajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, mikor már majdnem megpirult, keverjünk hozzá cukrot. A megpirult morzsát szórjuk a kész gombócok tetejére. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük