Sütőben sült petrezselymes újkrumpli – A legjobb köret húsok mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legegyszerűbb, de mégis a legnépszerűbb köret a petrezselymes krumpli, amely újburgonyából készítve még finomabb lesz.
Az újkrumpli tavasz közepétől egészen nyár végéig megtalálható a piacokon és a zöldségeseknél. Már akkor is tökéletes, ha csak a sütőben megsütöd. Sokkal könnyebben puhul, mint az öregburgonya, és még pucolni sem kell, úgyhogy ideális köret. Kevesebb benne a keményítő, és a víztartalma is magasabb, mint a régi krumplié, így ha nem tocsogó zsiradékban készíted el, a diétádba is beillesztheted.
Egyébként a krumplit tényleg nem kell tiltólistára tenni, itt írtunk róla, hogy eheted úgy, hogy közben ne mutasson többet a mérleg. Az újkrumplit nem is kell cifrázni, de ha kicsit különlegesebbet szeretnél, akkor érdemes krémes szószban sütni, ezt a gombás verziót mindenképpen próbáld ki.
Az egyik kedvenc köretem, a petrezselymes burgonya is sokkal izgalmasabb lesz újkrumpliból készítve, és ugyanúgy nincs vele sok munkád, ahogy a hagyományos változattal sem.
Sütőben sült petrezselymes újkrumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm újkrumpli (kisebb)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál zsír
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A krumplit tegyük egy tál vízbe, és körömkefével dörzsöljük le róla a piszkot. A héját nyugodtan rajta hagyhatjuk. A kis szeműek maradhatnak egészben, a nagyobbakat vágjuk félbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A petrezselymet vágjuk apróra.
A krumplit tegyük egy tálba, öntsük rá az olajat, kanalazzuk rá a zsírt, sózzuk meg, és forgassuk össze. Ízlés szerint a zsír elhagyható, de úgy krémesebbre sül a belseje.
A krumplit tegyük egy tepsibe, öntsük rá a zsiradékot, majd süssük 30 percig. Szórjuk rá az összevágott petrezselymet, és süssük még 10 percig.
Forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images