Sütőben sült, puha túrógombóc – Rengeteg tejföllel sül össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Túrógombóc-rajongóknak kötelező elkészíteniük ezt a sütőben sült változatot, egészen új szintre emeli az édességet.
Nem vitás, a túrógombóc sokak kedvence. Nagyon könnyűnek látszó recept, de ha az arányok nem megfelelőek, vagy éppen nem pihen eleget a tésztája, akkor el is lehet rontani.
Nagyon gyorsan elkészül, de egy kis türelemre mégis szükség van, mert a belekevert búzadarának muszáj megduzzadnia, hogy a gombóc ne essen szét főzés közben. Az sem jó, ha túl sok kerül bele, mert akkor meg kemény lesz a gombóc. Nem baj, ha az elején úgy érzed, hogy túl puha, meg kell várnod, amíg a búzadara megszívja magát, utána főzd csak ki.
Ez most egy továbbfejlesztett verzó, amely sütőben sül, a végén pedig cukros zsemlemorzsa kerül rá. Ha mégis a hagyományos változatot szeretnéd elkészíteni, viszont még édesszájúbb vagy, akkor próbáld ki nutellával.
Sütőben sült túrógombóc
Hozzávalók 6 adaghoz
Gombóc
- 500 gramm túró
- 3 evőkanál cukor
- 1 darab tojás
- 1.5 darab zsemle (szikkadt)
- 200 milliliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál búzadara
Feltét
- 450 milliliter tejföl
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaj
- 40 gramm zsemlemorzsa
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tojást válasszuk szét. A zsemlét áztassuk tejbe, várjuk meg, amíg megszívja magát, utána jól nyomjuk ki, majd tegyük egy nagyobb tálba. Keverjük hozzá a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a tojássárgáját. A fehérjéből verjünk kemény habot, majd óvatosan forgassuk a masszához. Pihentessük 10-15 percet, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni.
A tejfölt keverjük ki a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy hőálló tálat kenjünk ki vajjal. A túrós masszából készítsünk gombócokat (lehetnek nagyobbak, mint a hagyományos túrógombócnál), sorakoztassuk őket a jénaiba, majd öntsük le a tejfölös szósszal. Süssük 30-35 percig, amíg a tejföl meg nem pirul a tetején.
Amíg a gombócok sülnek, egy kanál vajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, mikor már majdnem megpirult, keverjünk hozzá cukrot. A megpirult morzsát szórjuk a kész gombócok tetejére.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors