Illatos, sütőtökös french toast, a tökéletes őszi desszert: édes, mennyei napindító
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Laktató, meleg reggeli és desszert is egyben a francia bundás kenyér, édesszájúaknak kötelező kipróbálniuk.
A french toast, vagyis az édes francia bundás kenyér tökéletes napindító, a klasszikus verzió is isteni, de ezt a sütőtökös változatot is érdemes kipróbálni. A francia recept abban különbözik az általunk ismert bundás kenyértől, hogy a tojásos-tejes alapba cukor és fahéj is kerül, illetve legtöbbször nem olajon, hanem vajon sütik.
A french toast alapjaként kenyeret és kalácsot is választhatsz, előbbiből azonban a szendvicskenyér ajánlott, ropogós héjú, friss pékáruval nem lesz az igazi. Az a jó, ha a péksüti szikkadt, úgy jobban magába szívja az édes tejet, illetve ne vágd túl vékonyra a szeleteket, mert ha nagyon átsülnek, nem lesz krémes a közepük.
A sütőtök püré formájában kerül a tejbe, a pépesített zöldséget készen is megveheted üveges kiszerelésben, de ha maradt esetleg egy kis adag sült tök a hűtődben, azt is lepürésítheted.
Sütőtökös french toast
Hozzávalók 6 szelethez
- 6 vastagabb szelet kenyér/kalács
- 70 gramm sütőtökpüré
- 2 darab tojás
- 80 milliliter tej
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 ek cukor
- 0.5 tk fahéj
- 0.25 tk szerecsendió
- olaj/vaj (sütéshez)
Elkészítés:
A kenyér/kalács kivételével tegyünk mindent egy tálba, alaposan keverjük össze a hozzávalókat.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, enyhén olajozzuk vagy vajazzuk ki.
Mártsunk egy szelet kenyeret a tojásos keverékbe úgy, hogy mindenhol befedje, csöpögtessük le a felesleget. Tegyük a serpenyőbe, 2-3 percig süssük, majd fordítsuk meg, süssük, míg mindkét fele aranybarna nem lesz. Járjunk el így a maradék szelettel is.
Rögtön, mézzel vagy tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images