Így készül a szegény ember gulyása: darált hús gazdagítja a sűrű ragut

gulyás2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kockákra vágott marhahús helyett darált hússal készül a gulyás, így egyrészt költséghatékonyabb, másrészt sokkal gyorsabban lesz kész.

Nemrég jött velem szembe egy gasztroblogon ez a szuper étel, a „poor man’s stew”, vagyis a szegény ember gulyása. Mivel nem magyar receptről van szó, ne azt várd tőle, mint az általunk ismert gulyástól, az alábbi receptben pirospaprika nincs, paradicsom viszont annál több.

Az ételt nem véletlenül nevezik a szegény ember gulyásának, ugyanis a drága marhalábszár vagy -comb helyett darált hússal készül. Hogy igazán finom legyen, darált marhával érdemes készíteni, de ha még olcsóbb megoldást keresel, sertést válassz hozzá.

A gulyás alatt ne levesre, inkább egy sűrűbb ragura gondolj, a lisztes sűrítéstől lesz nagyon jó az állaga. A répa és a szárzeller miatt egy nagyon picit édeskés lesz a leve, ami nagyon jól áll az ételnek, és így nem dominál a paradicsom savassága. A gulyás fűszerezése sem hagyományos, oregánó és bazsalikom kerül bele.

Szegény ember gulyása

gulyás

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olaj
  • 500 gramm darált hús (marha vagy disznó)
  • 3 nagyobb darab répa
  • 3 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 közepes darab krumpli
  • 40 gramm liszt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • opcionális chilipehely/szósz
  • 170 gramm sűrített paradicsom
  • 1 liter alaplé (marha)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a répát, krumplit, hagymát pucoljuk meg, a zellert mossuk meg. A répát karikázzuk, a krumplit kockázzuk, a hagymát aprítsuk össze. A zellert vágjuk szeletekre. 

Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, majd süssük addig, míg barnára nem vált a színe. Adjuk hozzá a répát, a zellert és a hagymát, keverjünk mindent egybe, dinszteljük a zöldségeket 5 percig. Mehet rá a krumpli is, azzal is forgassuk egybe.

Szórjuk rá a lisztet, a fokhagymaport, az oregánót és a bazsalikomot, chilit, ha használunk. Keverjünk mindent össze, majd forgassuk bele a sűrített paradicsomot is.

Öntsük fel az egészet alaplével. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, és 45 percig főzzük a gulyást, míg minden zöldség egészen puha nem lesz.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük