Sűrű, magyaros leves kolbásszal dúsítva: tartalmas és finom
A laktató leves bátran továbbálmodható, elfér még benne zöldség, sőt még krumpligombóccal is feldobhatod.
A magyaros ízvilágú leves kolbásszal és fehérbabbal készül, egyszerű, mégis finom és nagyon laktató. A levesből bátran készíthetsz nagyobb adagot, hűtőben eláll, nem ront az ízén, így másnap és harmadnap is felmelegítheted.
Zöldség és levesbetét is mehet bele
A leves így is tartalmas, de aki szeretné, az tovább dúsíthatja, sárgarépa, fehérrépa és krumpli is mehet bele. Ha azonban a burgonyát kihagyod, helyette krumpligombócot is használhatsz, nagyon jól passzol a levesbe. Ami pedig még finomabbá teszi, az a tejfölös habarás!
A fűszerekkel is játszhatsz, 1 teáskanál majoránna is jól áll neki, de a csípősebb ízek kedvelői chilit is adhatnak a leveshez. Csak rajtad áll, hogy készíted el.
Sűrű, magyaros leves kolbásszal
Hozzávalók 6 személyre
- 400 g fehérbab
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 pár kolbász
- kevés olaj vagy zsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A babot egy éjszakára áztassuk vízbe.
A beáztatott babot másnap mossuk át, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. A babhoz adjunk sót, borsot, babérlevelet, és főzzük puhára.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra.
A megtisztított fokhagymát is szeleteljük finomra.
A kolbászt karikázzuk fel vagy vágjuk kockákra, ezután pirítsuk le, majd szedjük tányérra és tegyük félre.
Egy kevés olajat vagy zsírt hevítsünk fel a serpenyőben, amelyikben a kolbász pirult, majd dobjuk rá az előkészített hagymát, fokhagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, majd az egészet keverjük a leveshez a félretett kolbásszal együtt. Még néhány percig főzzük a levest, közben kóstoljunk, ha szükséges, akkor adjunk még hozzá sót és borsot.
Az elkészült levest finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg. A leves mellé kenyeret is kínáljunk.
-
2024-04-17 08:32:02
-
2024-04-16 09:32:02
-
2024-04-15 10:16:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!