Isteni, illatos fahéjas-szilvás cobbler - Szinte lekvárrá sül a gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fontos, hogy érett, puha szilvával dolgozz, az viszont nem baj, ha picit fanyar, tökéletes kontrasztot képez majd az édes szósszal.
Elképesztően finom ez a szilvás cobbler, egyszerre édes és savanykás, nagyon fahéjas, a vajas tészta pedig önmagában is megér egy misét. A recept a BBC Good Food oldalán jött velem szembe, és kivételesen semmit nem változtattam rajta, úgy tökéletes, ahogy van. A szilva mellé egy kevés édes alma is kerül, nagyon jól működnek együtt, szuperül kiegészítik egymást.
Bár a gyümölcsök a sütőben sülnek puhára, érdemes előkészíteni őket: melegítsd össze a vajat, a cukrot, a fahéjat, a szilvát és az almát egy lábasban. Mikor a vaj és a cukor elolvadt, főzd a gyümölcsöket még pár percig, hogy mindenhol átjárja őket a fahéjas máz.
A tészta összeállítása sem bonyolult, csak arra kell figyelni, hogy a hideg vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől, mikor a liszttel összedolgozod. Miután a tojást és a tejet is hozzáadod, sűrű, kanalazható masszát kell kapnod, hasonlítani fog a muffin tésztájára. A legegyszerűbb, ha fagyiskanállal adagolod a masszát a gyümölcs tetejére: nem kell lelapogatni a tésztakupacokat, a sok vajnak köszönhetően szétterülnek majd a sütőben.
Szilvás cobbler
Hozzávalók 8 személyre
Gyümölcsös réteg:
- 100 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 700 gramm szilva
- 300 gramm alma (Gála)
- 1 teáskanál fahéj
Tészta:
- 1 darab tojás
- 100 milliliter tej
- 140 gramm vaj
- 280 gramm liszt
- 140 gramm barna cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál sütőpor
- barna cukor (szóráshoz)
Elkészítés:
A szilvát és az almát mossuk meg. A szilvát magozzuk ki, vágjuk kockákra, az almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk szintén kockákra.
A gyümölcsös réteghez tegyünk minden hozzávalót egy lábasba. Melegítsük őket össze, mikor a vaj és a cukor elolvadt, még 4-5 percig főzzük a gyümölcsöt, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tésztához a tejet és a tojást keverjük össze.
A hideg vajat vágjuk kockákra, adjuk a liszthez, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a sütőport és egy csipet sót, keverjük bele. Öntsük rá a tojással kikevert tejet, majd robotgép segítségével keverjük össze, sűrű masszát fogunk kapni végeredményül.
Öntsük a gyümölcsöt egy 25 centi átmérőjű piteformába vagy egy 20x20 centis jénaiba. Egy fagyiskanál segítségével halmozzuk a gyümölcs tetejére a tésztát, hagyjunk a tésztakupacok között helyet, ne érjenek teljesen össze. Szórjuk meg a tészta tetejét barna cukorral.
Toljuk 35-40 percre a sütőbe, míg a tészta teteje aranybarna nem lesz. Ha a teteje már túl barna, de a közepe még nyers, takarjuk le alufóliával, úgy süssük tovább.
Langyosan, a jénaiból tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors