Krémes, bazsalikomos paradicsomleves tejszínnel dúsítva: könnyed ebéd is lehet

parileves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindenképp friss bazsalikommal készítsd el ezt a krémes, selymes levest, az illatos zöldfűszert ebben a receptben nem érdemes szárítottra cserélni.

Az alábbi recept nem a klasszikus édes, menzás paradicsomleves, de nem is a sűrű, fűszeres olasz, habár friss bazsalikommal készül, a tejszín dominál benne. Utóbbitól nagyon krémes lesz, és picit lágyít is a paradicsom savasságán. A másik titkos hozzávalója a karamellizált hagyma, a pirult, picit édeskésre sült zöldség is sokat dob a végeredményen.

Nyáron mindenképpen friss, édes, lédús paradicsommal dolgozz, de szezonon kívül konzervből is elkészítheted, a kockázott tökéletes lesz hozzá.

Szinte elronthatatlan a leves receptje, de egy dologra figyelj: a tejszínnel már ne forrald sokáig, mert könnyen kicsapódhat a tejtermék, épp csak melegítsd vele össze. Ugyanígy a friss bazsalikomot se hőkezeld sok ideig, mert elvész az íze.

Tejszínes paradicsomleves

parileves2

Hozzávalók 6 személyre

  • 800 gramm paradicsom
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 liter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 200 ml tejszín
  • 1 csokor bazsalikom
  • parmezán (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot forrázzuk le: vágjuk be az aljukat keresztben, tegyük őket egy hőálló tálba, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni őket 2-3 percig, majd szűrjük le a paradicsomot, öntsük fel hideg vízzel, és ahol bevágtuk, egy gyors mozdulattal húzzuk le a héjukat. Kockázzuk őket össze.

A hagymákat pucoljuk meg, a lilát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.

Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Addig dinszteljük, míg megpuhul és picit karamellizálódik, nagyjából 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, majd keverjük hozzá a paradicsomot, és öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk.

Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, és fedő alatt főzzük 15-20 percig.

Botmixer segítségével turmixoljuk le. Öntsük fel a tejszínnel, és adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, majd tegyük vissza a tűzre. Pár perc alatt főzzük össze, majd húzzuk le a tűzről.

Rögtön, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük