Isteni, tojással és baconnel töltött leveles tészta: látványos finomság kevés munkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Amennyire látványos, annyira egyszerű az elkészítése, bár első ránézésre bonyolultnak tűnik, még kezdőknek is sikerülni fog.
Zseniális reggeli vagy vendégváró a töltött leveles tészta, nagyon látványos, pedig kevés munkával és sokkal egyszerűbben készül, mint azt elsőre ránézésre gondolná az ember. A tojás alatt ropogósra sült bacon és puha kaliforniai paprika lapul, de bátran gazdagítható a töltelék dinsztelt hagymával, reszelt sajttal, ki-ki azt tegyen bele, amit csak szeretne.
Fontos, hogy a töltelék összetevőit elő kell készíteni, mert a sütőben már nem nyerik el azt a ropogós vagy éppen puha textúrát, amire szükség lenne. Szerencsére, amíg sül a leveles tészta, addig pont elkészül a töltelék is.
Az üreg megformázása egyáltalán nem bonyolult, még ha első olvasásra úgy is tűnik, a fenti képen látszik, hogyan kell elképzelni. Egy dologra nagyon figyelni kell: éles késsel kell kivágni a tészta tetejét, úgy, hogy közben a pereme ne nyomódjon be, különben nem fogja megtartani a tojást, ki fog folyni belőle.
Tojásos-baconös leveles tészta
Hozzávalók 8 darabhoz
- 2 lap leveles tészta (500 gramm)
- 60 milliliter víz
- 8 darab tojás (+ kenéshez)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy darab kaliforniai paprika
- ízlés szerint só, bors
- 8 szelet bacon
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az egyik lap leveles tésztát tekerjük ki a munkafelületen - ha tömböt vettük, nyújtsuk ki vékonyra -, majd vágjuk belőle 8 darab 10x10 cm-es négyzetet. A négyzeteket tegyük az előkészített tepsibe, a tetejüket kenjük le vízzel.
A másik lap leveles tésztát is nyújtsuk ki, majd vágjuk 8 egyforma négyzetre. Helyezzük őket a vízzel lekent négyzetek tetejére, mindegyikre egyet tegyünk, hogy két lap feküdjön egymáson. Picit nyomkodjuk le a tésztát, különösen a széleit, hogy összeregadjanak a lapok. A végére 8 darab dupla tésztanégyzetünk lesz.
Kenjük le a négyzetek tetejét felvert tojással, majd toljuk őket a sütőbe 20 percre, míg aranybarna nem lesz a színük.
Közben a kaliforniai paprikát vágjuk egészen pici kockákra. Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat, majd dobjuk rá a paprikát, sózzuk-borsozzuk, 8 percig süssük, míg puha nem lesz. Tegyük félre.
Dobjuk a serpenyőbe a baconszeleteket is, süssük őket ropogósra pár perc alatt. Ha elkészültek, vegyük ki őket a serpenyőből, majd aprítsuk össze.
Ha készen van a leveles tészta, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percet hűlni. Egy éles kés segítségével vágjunk minden kocka közepébe egy kisebb négyzetet. Az ujjbegyünkkel óvatosan nyomkodjuk le a kivágott a tésztát, oda kerül majd a töltelék. (A fenti képen látszik, hogy kell kinéznie.) Az így keletkező lyukakat töltsük meg baconnel és kaliforniai paprikával, nyomkodjuk le a tölteléket. Minden négyzet tetejére üssünk egy tojást - óvatosan, a fehérje nehogy túlcsorduljon a peremen.
A töltött tésztákat tegyük vissza a sütőbe kb. 20 percre, míg a tojás már nem folyik, de nem is teljesen szilárd - ez ízlés kérdése is.
Melegen, azon nyomban tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors