
Ünnepi gesztenyés pohárdesszert: gyors megoldás, ha nem akarsz sütni
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Van az úgy, hogy az embernek még karácsonykor sincs kedve sütni, mégis kellene valami édesség a vacsora utánra.
Az is előfordulhat, hogy a sokadik felvonásos baráti, rokoni karácsonyra már elfogynak a bejglik, nem is vágyunk már semmi komolyabb süteményre, csak valami könnyű habos dologra.
A pohárdesszertek a rohanók, esetleg sütni nem szeretők és lusták legnagyobb barátai. Maximum tíz perc alatt elkészülnek, finomak és nagyon látványosak ezek a kanalazós habok, krémek.
Külön remek tulajdonságuk, hogy sokféle sütimaradékot bekebelezhetnek vagy új ruhába öltöztethetnek. Mehet az aljába piskótamaradék, vagy éppen a tetejére kekszmaradék morzsás formában.
Az eredeti mousse-okban gyakran van tojás is, ez viszont most egy szimpla tejszínhabos verzió, hogy tényleg ne legyen vele sok munka. Akár egy nappal korábban is el lehet készíteni, jól ellesz a hűtőben, míg meg nem jönnek a vendégek.
A gesztenye önmagában karácsonyi hangulatú alapanyag, de akár feldobhatjuk további ünnepi ízekkel, szegfűborssal, narancslekvárral, vagy maradék mézeskalács-morzsával is. A pohárdesszert az a műfaj, amiben szinte mindent lehet.
Gesztenyés mousse

Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm natúr gesztenyemassza
- 3 deciliter habtejszín
- ízlés szerint porcukor
- 150 gramm fagyasztott meggy
- 50 gramm keserű csokoládé (elhagyható)
- 0.5 deciliter rum
Elkészítés:
A gesztenyét elkeverjük a rummal és egy deci tejszínnel.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük. Amikor félig kész a hab, kevés porcukrot teszünk hozzá, és tovább verjük, míg nagyon kemény nem lesz. Ekkor nagyon óvatosan beleforgatjuk a gesztenyés krémbe.
A meggyet hagyjuk felolvadni, lecsepegtetjük és kevés cukorral elkeverjük.
A poharak aljára meggyet kanalazunk, rá egy kevés gesztenye habot teszünk, arra csokit reszelünk, majd újabb néhány szem meggyet kanalazunk. A tetejét meggyel és reszelt csokival díszítjük.
Jól behűtjük tálalás előtt.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors