Forró, fűszeres vajrum: Harry Potter vajsörének méltó versenytársa akadt
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Készíthetünk nagyobb adag fűszeres vajat is, hűtőben hetekig eláll, bármikor elővehetjük és felönthetjük forró italnak.
Még jó pár évvel ezelőtt az egyik barátnőm vajsörrel vendégelt meg - mindketten hatalmas Harry Potter-rajongók vagyunk, úgyhogy a meglepetése célba talált. Azóta számtalan receptet kerestem az édes, vajas, forró italra, találtam rengeteg alkoholmentes és alkoholos változatot, különféle italokkal turbózzák fel az alapot - ami szinte sosem sör -, de ez a rumos lett az egyik kedvencem.
Arra figyeljetek, hogy bár az elnevezése alapján ital, felér egy desszerttel, a vajas, fűszeres alap tömény és édes, diétázók messziről kerüljék el. Minden egyes bögre italt forró vízzel és rummal kell felönteni, a sok folyadékkal kellemes, krémes, picit vajas, de közben fűszeres, forró, édes italt kapunk végeredményül.
Vajrum
Hozzávalók 4 pohárhoz
A fűszeres vajhoz:
- 0.5 bögre vaj (112 gramm)
- 0.75 bögre barna cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet só
Egy bögre italhoz:
- 2 evőkanál fűszeres vaj
- 60 milliliter sötét rum
- 180 milliliter forrásban lévő víz
- opcionális tejszínhab
Elkészítés:
Fűszeres vaj
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Tegyük a puha vajat, a cukrot és a fűszereket egy tálba. Keverjük habosra, akkor jó, ha egynemű, homogén a massza. Osszuk el a vajat a poharakban, vagy fedjük le és tegyük a hűtőbe.
Az ital
Tegyünk 2 evőkanál vajat minden bögrébe. Adjuk hozzá a rumot és a forrásban lévő vizet, alaposan keverjük össze, míg a vaj el nem olvad. Tejszínhabbal, fahéjjal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images