
Laktató krémleves zöldborsóval és krumplival: laktózmentes fogás

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és elronthatatlan, ráadásul olyan laktató, hogy ebédként is megállja a helyét.
Elképesztően gyorsan elkészíthető ez az egyszerű leves, 5 fő alapanyagra plusz fűszerekre és egy kis citromlére van szükség hozzá. Ez a verzió laktózmentes és teljesen vegán, a zöldborsót alaplével vagy vízzel kell felönteni.
Azért, hogy sűrű és laktató legyen a végeredmény, a hüvelyes mellé burgonya is kerül, 1 nagy vagy 2 kisebb darab. A zöldborsó lehet mirelit és friss is, amilyenhez hozzájutunk. Ha a zöldségek megpuhultak az alaplében, az egészet lepürésítjük, fűszerezzük, és készen is van a finom leves.
Zöldborsó-krémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy darab krumpli
- 300 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 700 milliliter zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint petrezselyem
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát és a burgonyát pucoljuk meg, előbbi kettőt vágjuk egészen apróra, utóbbit kockákra.
Öntsünk egy kis olajat egy lábasba, adjuk hozzá a hagymát, ha üveges, mehet hozzá a fokhagyma is, 1-2 percig pirítsuk. Mehet rá a krumpli és a zöldborsó is, majd öntsük rá az alaplevet, sózzuk-borsozzuk. Szórjunk rá ízlés szerint friss petrezselymet.
Alacsony lángon, forrástól számítva 15 percig főzzük, míg a burgonya és a borsó puha nem lesz. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá egy evőkanál citromlevet.
A levest pürésítsük le botmixer vagy turmixgép segítségével, míg krémes nem lesz. Melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images