Így süss bagelt házilag: le is fagyaszthatod a pékárut
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sűrű tésztájú, lyukas közepű péksütemény az egész világot elvarázsolta bájos megjelenésével és különleges zamatával.
A kelt tésztás finomság édes és sós változatban is hódít, gyakran lehet vele találkozni a pékségekben. A bagelt - a textúrája miatt - sokan a kalácshoz hasonlítják, ennek ellenére sosem fogyasztják magában. A bagel remekül tölthető, ízletes szendvicsek alapja lehet.
Az egyik legnépszerűbb változata a krémsajtos-lazacos, de bármilyen ízesítésben készülhet, lehet akár sonkás, vagy szalámis, de még rántotta is kerülhet a tészta közé. Ha pedig édesszájú vagy, egy percet se aggódj, lekvárt vagy nutellát is kenhetsz rá, de akár a tésztába is keverhetsz édes fűszereket.
A bagelt tömör tésztája, sötét színe és a rászórt magvak teszik ellenállhatatlanná. A szemrevaló finomságot otthon is el lehet készíteni - itt találsz hozzá receptet -, a házi változatban az a legjobb, hogy szabadon játszhatsz a hozzávalókkal, ízlésedre szabhatod a végeredményt. Ha még sosem próbálkoztál bagelsütéssel, itt az idő, mutatjuk, mire figyelj a készítésénél.
A házi bagel titkai
- Az alapanyagokat dagasztógéppel érdemes egybedolgozni, sokkal rugalmasabb tészta kerül ki a gépből, mintha kézzel csinálnád.
- Mivel kelt tészta, a pihentetés fontos szerepet játszik benne, minden fázis után hagyd egy picit békén a tésztát.
- A bagel készítésénél az egyik legfontosabb mozzanat, hogy mielőtt sütőbe kerül a tészta, forrásban lévő vízben elő kell főzni. A vízbe mindig tegyél 1 csomag (7 grammos) szódabikarbonát, mert ennek köszönhetően lesz tökéletes a textúrája, és sokkal szebb színt kap sütés közben. A vízbe mindig csak 1 vagy 2 darab bagel kerüljön, és csak 1-2 percig hagyd a vízben a zsemléket.
- A tepsire helyezett bagelt mindig kend meg valamivel, a legjobb, ha tojásfehérjét használsz, de egész tojással is dolgozhatsz, vagy tej és tojás keverékével. A bagel díszesen az igazi, szórd meg magvakkal, légy bátor, a hagyományos szezámmag helyett akár zabpehellyel is megszórhatod a tésztát, vagy lenmag és tökmag is kerülhet rá.
- Az elkészült bagel becsomagolva 3-4 napig is eláll.
A fagyasztást is bírja!
Érdemes dupla adagot gyártani belőle, mivel le is lehet fagyasztani. Ha jégre tennéd, akkor várd meg, míg kihűl a bagel, majd egyesével fóliázd, a legjobb, ha duplán csomagolod a zsemléket. A bagel kiolvasztása nagyon egyszerűen történik, mikor szükséged lesz rá, kapd ki a hűtőből, várd meg, míg szobahőmérsékleten kienged.
Édes és sós is lehet a bagel
Ha kifejezetten édes zamatot szeretnél érezni a tésztán, akkor tedd különlegessé, a száraz alapanyagokhoz keverj 1 teáskanál fahéjat és 2 evőkanál cukrot.
A sós változatot is meg lehet bolondítani, füstölt paprika, rozmaring és más ízesítő is emelhet az összhatáson.
Fotók: Getty Images