Így nyerj ki citromlevet, ha nincs otthon facsaród: 3 bevált praktikát mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem baj, ha nincs citrusfacsaród, most megtudhatod, hogy a legkönnyebb kinyerni a citrom levét konyhai eszköz hiányában.
A C-vitamin-bomba remek ízesítő, az italok mellett jól érvényesül a zamata salátákban, halas ételekre csorgatva, de izgalmas sütemények is készülhetnek a citrusféléből.
A leve és a héja is felhasználható, de fontos, hogy mindig kezeletlen citromot vegyél. A citrom levének kinyerésére ott van a citromfacsaró vagy gyümölcsprés, de ezek az eszközök nincsenek jelen minden konyhában. Ennek hiányában nem egyszerű a citrom levének kinyerése, de nem is lehetetlen. Sokan a kézi facsarással próbálkoznak, de úgy a citromlé nagy része kárba megy, benne marad a rostokban. Hogy elkerüld a pazarlást, mindent kisajtolj a citromból, bevált praktikákat mutatunk, amelyek sokkal jobban működnek a kézi facsarásnál.
Amiről soha ne feledkezz meg
Facsarás előtt a citrom rostjait érdemes fellazítani, úgy minden cseppje kinyerhető. Lazításhoz a citrusfélét helyezd a konyhapultra, tedd a citromra a tenyered, és kezdd el görgetni. A rostpuhítást mikróban is végezheted, egyszerűen rakd a masinába, 1-2 percig melegítsd, aztán indulhat a facsarás.
Szúrd meg!
Hagyd egészben a citromot, a hegyes végén szúrd meg. Ehhez nem lesz másra szükséged, csak egy hegyes végű szerszámra, hústű, fogpiszkáló vagy hurkapálcika tökéletesen megfelel. Szúrd jó mélyre a gyümölcs végébe, húzd ki belőle, majd a keletkezett lyukon facsarhatod is a levet a teába vagy salátára szükség szerint. Ez a megoldás nagyon praktikus, mivel a citrom egészben marad, így facsarás közben nem fröcsög a leve, a mag pedig a gyümölcsben marad.
Villa vagy kanál
A félbevágott citrom belsejébe egyszerűen nyomd bele a kanalat vagy villát, mozgasd, forgasd meg benne, hogy ki tudd nyerni a citrom értékes nedűjét. Ezzel a módszerrel csak egy probléma van, hogy a magok nem maradnak a helyükön, ezért mielőtt használnád a citromlevet, szűrd át.
Húscsipesz
A húscsipesz is hasznos eszköz, ha a citrom levének kinyeréséről van szó. A folyamat egyszerű, vágd félbe a citromot, majd az egyik felét fogd össze húscsipesszel, nyomd össze, és már örülhetsz is a kinyert nedűnek. Ezt se felejtsd el leszűrni.
Fotók: Getty Images