Így magozd ki a gránátalmát, ha nem szeretnél rózsaszínű körömágyakat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szerencsére már minden nagyobb hipermarketben lehet kapni gránátalmát, és nem is olyan megfizethetetlenül drága. Talán az egyetlen hátránya, hogy macerás megpucolni: most viszont megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb kinyerni a héj alól a lédús magokat.
Savanykás-édes íze egy szinte alig érezhető fanyar keserűségtől igazán különleges, emellett nagyon egészséges. Erősíti az immunrendszert, öli a vírusokat, javítja a vérkeringést és tele van antioxidánsokkal is.
Talán a látványa a legjobb része: elképesztően gyönyörű felbontani a belül csupa pirosas-rózsaszínű magból álló gyümölcsöt. Ha azonban körömmel állok neki, akkor a ruhám, az arcom, a fal, a csempe: minden rózsaszínű pöttyös lesz, a körömágyaim pedig előbb bordó, majd másnapra barnás színt fognak ölteni. Van azonban egy egyszerűbb módszer, így csinálja Nigella és Martha Stewart is.
Kiváló feszültséglevezető
Felhúzott a főnök? Kiborítóak a gyerekek? Csak előkapom a fakanalat és a gyümölcsön vezetem le a felgyülemlett feszültséget.
A kanálon túl szükség lesz még egy nagy tálra is, hogy a magok meg ne szökjenek. A gránátalmát egy nagy, éles késsel körbevágom úgy, hogy nem engedem a kés élét a magok közé szaladni, éppen csak a héját metszem be.
A kést leteszem, és egy határozott mozdulattal kettétöröm a gyümölcsöt, így egyetlen mag sem vész kárba. Megfogom az egyik felét, magokkal lefelé fordítom, és a kanállal határozottan ütni kezdem. Felülről és oldalról is erős csapásokat kell mérni az almára, így fognak szép sorban kihullani belőle a szemek.
Az így kinyert magok mehetnek gyümölcssalátába, joghurtba, desszertekre, de sós közel-keleti köretekhez, bulgurhoz, padlizsánhoz is nagyon jól passzol, lezárt dobozban, a hűtőben napokig eláll, nassolnivalónak magában sem megvetendő.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors