Így készül az erdélyi savanyú zöldbableves, más néven paszulycsorba

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csorba tipikus erdélyi leves, habár eredetileg természetesen a román konyhából vették át. A mi leveseinktől abban különbözik, hogy valamivel savanyítják, ezért a végeredmény egy rendkívül frissítő, savanykás étel lesz. Az elmaradhatatlan zöldfűszerek pedig csak a végén kerülnek bele.

Természetesen csorbát is főzhetünk bármiből, ami a kezünk ügyébe kerül (vö. kőleves). A szalonnától a karalábé levélig bármit bele lehet tenni a fazékba, amit csak el tudunk képzelni levesként, meg még azon is túl. (Jut eszembe, a minap brokkoli levelekből főztem levest, és isteni lett.) Gazdagíthatod szalonnával, csirkehússal, vagy ami éppen van otthon.

A személyes kedvencem a zöldbab csorba, vagy, ahogy Erdélyben mondják: paszulycsorba. Eredetileg korpaciberével savanyították, ami egy korpából készült, savanykás lé, és Romániában üvegben, sőt leveskocka és por alakban is lehet kapni, de ezzel most senkit sem szeretnénk sokkolni. A lényeg, hogy bármivel lehet savanyítani a csorbát. Nálunk a legelterjedtebb megoldás erre a tejföl, de simán lehet citromlevet, sőt, ecetet is csöpögtetni a csorbába a cél érdekében. Minden megoldás szabályos, és finom, bár kétségtelenül más-más ízű.

Másképp készül

Az elkészítés szabálya, megfigyelésem szerint az, hogy amiről elnevezzük a levest (ebben az esetben a bab), azt a hozzávalót tesszük fel vízben főzni, a többit pedig először zsiradékon megdinszteljük, csak azután öntjük bele a fazékba, és kezdjük el együtt főzni.

Fűszerként olyat érdemes használni, amihez fejben az erdélyi hangulatot társítjuk. Ez nálam a tárkony, a lestyán. a kapor és a csombor (borsikafű). Mindegyik vidáman megél cserépben is, vagyis, ha szintén rajongó leszel, érdemes beszerezni egy-egy élő növényt, nagyon sokoldalúan használhatók.

Erdélyi zöldbab csorba

paszulycsorba

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 fej hagyma
  • 0.5 kilogramm zöldbab tisztítva
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab kicsi zellergumó
  • 1 marék káposztalevél vagy más levél apróra vágva
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint savanyításhoz tejföl, citromlé vagy ecet
  • 1 marék zöldfűszerek

Elkészítés:

Először megtisztítjuk a zöldségeket, a bab és a hagyma kivételével gyufára, vagy apró kockákra vágjuk.

A hagymát és a zöldbabot feltesszük sós vízben főni.

A többi zöldséget egy serpenyőben, zsíron vagy olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor megdinsztelődött, hozzáöntjük a babhoz.

Addig főzzük együtt, amíg puha nem lesz a zöldség. Ekkor hozzáadjuk a leveshez a tejfölt, a citromlevet vagy az ecetet, ízlés szerint.

Végül rászórjuk az apróra vágott zöldfűszert.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük