Tejfölös pentelei gombócleves: a húsvétról maradt sonka legjobb felhasználása

Tejfölös pentelei gombócleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas leves régi kedvenc, mely hagyományosan a húsvéti sonka főzőlevéből és megmaradt főtt húsból készül.

A pentelei leves Dunaújvároshoz köthető, igazi békebeli étel. Régen húsvét után került az asztalra, a maradék főtt sonkából és annak főzőlevéből megalkotva. Nagyon bőséges fogás, köszönhetően a levesbetétnek, a krumpligombócnak.

Így lesz még finomabb!

A pentelei leves úgy jó, ahogy van, nagyon ízletes és tartalmas, szinte olyan, mint egy egytálétel. Természetesen mindig lehet változtatni a bevált recepten: ha kapsz friss kaprot, abból is érdemes a levesbe csempészni egy keveset. A tüzesebb ízeket kedvelők hegyes erős paprikát is használhatnak.

A krumpligombócba finomra aprított petrezselyem is kerülhet, úgy sokkal gusztusosabb. Aki szereti, tálalásnál még plusz tejföllel is gazdagíthatja a tartalmas étket, amely mellé friss kenyér is kínálható.

Tejfölös pentelei gombócleves

Tejfölös pentelei gombócleves ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 fej kis zellergumó (zöldjével)
  • 50 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • őrölt fehér bors ízlés szerint
  • 1 darab tojás
  • 10 dkg liszt
  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • víz szükség szerint
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 30 dkg főtt sonka vagy tarja
  • 3 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Az összes zöldséget tisztítsuk meg.

A krumplit vágjuk egyforma méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és törjük simára a sóval és fehér borssal. A tört krumplit tegyük félre és várjuk meg, míg kihűl. A kihűlt burgonyához adjuk hozzá a tojást és a lisztet, gyúrjunk belőle lágy tésztát. A masszából formázzunk tetszőleges gombócokat, amiket sorakoztassunk enyhén lisztezett tálcára.

A maradék sonkát vagy tarját ízlés szerint kockázzuk fel.

A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre (körülbelül 4-5 perc). Ezután dobjuk rá a fokhagymát és a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és zellergumót. Miután átforgattuk a zöldségeket, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha maradt a húsvéti sonka főzőlevéből, akkor azt is adjuk a leveshez. A levest fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel, valamint adjuk hozzá a zellergumó felaprított zöldjét is.

Amikor a levesben a zöldségek félpuhára főnek, keverjük bele a maradék főtt füstölt húst, és az előkészített gombócokat is pakoljuk a levesbe.

Körülbelül 15-20 perc főzés után a tejfölt keverjük simára a levesből mért forró főzőlével, majd az egészet adjuk a leveshez. Ezután főzzük még 2-3 percet a levest, majd finomra aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük