Krémes, tejszínes spenótleves: főtt tojás koronázza meg

spenotleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a krémleves biztosan minden spenótrajongó szívét rabul ejti, sőt, a kétkedőket is meggyőzi majd.

A spenót, mint az egyik legegészségesebb salátanövény, rengeteg vitaminban és ásványi anyagban, különösen vasban gazdag. Már a 16. század óta ismeri és szereti a világ, a szezonja pedig márciustól egészen májusig tart.

Általában párolva, főve és nyersen fogyasztják, amelynek apropóján mi most egy krémes, sűrű spenótlevesreceptet mutatunk.

Krémes, tejszínes spenótleves

spenotleves

Hozzávalók 4 adaghoz

A leveshez:

  • 450 g friss spenót
  • 2 ek sótlan vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 l csirkealaplé
  • 240 ml tejszín
  • 2 ek friss, aprított kapor
  • 0.5 csokor medvehagyma
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió

A diszítéshez:

  • 2 db főtt tojás
  • 4 szelet pirított bacon
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk fel egy nagyobb lábasban sós vizet forrni. A forrásban lévő vízben főzzük a spenótot puhára, kb. 3 perc alatt. Tegyük át egy tál jeges vízbe, hogy kihűljön. Ez a lépés a blansírozás része. A jól lecsepegtetett, kinyomkodott spenótot vágjuk apróra.

A tojásokat főzzük meg keményre, ami kb. 8-9 percet vesz igénybe.

Amíg a tojások hűlnek, egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett pirítsuk kb. 2 percig.

Ekkor öntsük fel az alaplével, folyamatosan keverjük, és forraljuk fel az egészet. Főzzük további 5-6 percig, míg sűrűsödik.

Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a felaprított kaprot és medvehagymát.

Addig főzzük, míg ismét kezd besűrűsödni. Ez megint csak néhány percet vesz igénybe.

Amikor már szép sűrű a leves, keverjük bele a felaprított spenótot is. Főzzük együtt kb. 2-3 percig.

Ezt követően egy vagy két adagban adagoljuk bele a levest egy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Minél krémesebb, annál finomabb lesz a végeredmény.

A krémleveshez a végén adjuk hozzá az ízlés szerinti sót és fehér borsot, illetve a csipet szerecsendiót is.

A forró krémlevest kisebb tálakba porciózva kínáljuk, adagonként egy fél, keményre főtt tojással és sült baconnel díszítve.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük