Maradék főtt húsból majonézes saláta: újrahasznosítás felsőfokon

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Előfordult már párszor, hogy a vasárnapi húslevesbe több hús került a kelleténél: ilyen esetekben újrahasznosító üzemmódba kapcsolok. Ha nem szeretnék mártást főzni a főtt hús mellé, akkor - az alapkoncepciót újragondolva - majonézes salátát készítek belőle.

Minden maradékfelhasználós receptnél nagyon oda kell figyelni arra - különösen akkor, ha húsról van szó -, hogy az alapanyag még friss legyen. Természetesen, ha tegnap készítettük a levest, akkor nem kell azzal számolnunk, hogy megromlott a hús, de ha már napok óta tároljuk a főtt csirkerészeket a hűtőben, akkor azért legyünk óvatosak.

A dresszinget - a megszokott majonéz, mustár tejföl hármasán kívül - a kapor és a citromlé dobja fel. Én személy szerint imádom a kapros szószokat, különösen jól passzolnak húsok mellé. A főtt húson kívül szárzeller, zöldhagyma és napraforgómag kerül a salátába, és bár lehet, hogy elsőre kicsit szokatlanul hangzik ez a párosítás, szuperül kiegészítik egymást.

A receptben megadott mennyiségek körülbelüli értékek, a megmaradt hús mennyiségéhez igazítsuk őket. A dresszing arányait érdemes megtartani, de a húshoz annyi zöldséget és magot tegyünk, amennyit csak szeretnénk.

Maradék főtt húsból majonézes saláta

csirkesalátarecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 400 gramm főtt hús
  • 125 gramm szárzeller
  • 1 darab zöldhagyma
  • 1 marék napraforgómag
  • 170 gramm majonéz
  • 115 gramm tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 teáskanál cukor
  • 0.5 teáskanál fehér bors
  • 5 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A majonézt, tejfölt, mustárt, borsot, cukrot, kaprot és citromlevet alaposan keverjük össze.

A főtt húsokat vágjuk össze falatnyi darabokra.

A szárzellert és a zöldhagymát aprítsuk össze tetszőleges méretűre.

Keverjük bele a húst, a zöldségeket és a napraforgómagot a dresszingbe, alaposan keverjük össze. Tegyük a hűtőbe pár órára, hidegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük