Ha nincs kedved a fonott kalácshoz, süss mazsolás brióst - Puhább és tartósabb is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sonka elképzelhetetlen az édeskés, foszlós péksütemény nélkül, ez a kontraszt a húsvéti reggeli lelke, lényege. Ezt a szerepet prototipikusan a fonott kalács tölti be, de ha valakinek épp nincs kedve a fonogatáshoz vagy megtörné a hagyományt, próbálja ki ezt a mazsolás brióst.

A briós nem csak formájában különbözik a fonott kalácstól. Általában sokkal több vaj, de eredetileg jóval több tojás is van benne. Ettől sűrűbb, tömörebb a tésztája és az egész valamivel súlyosabb élmény.

A mazsolás briós előnyei

Nagy előnye, hogy mivel több benne a vaj, tovább marad puha, sokkal tartósabb a foszlós kalácsnál. Ráadásul hamarabb is sül meg. Nálunk készült már úgy is, hogy este gyúrtam be, kelesztettem és formáztam, a második kelesztési időt viszont a hűtőben töltötte. Reggel vettem ki és sütöttem meg, így langyosan landoltak az asztalon, ami elég menő dolog volt.

A mazsola nagyon megosztó dolog, az én családomban több olyan is van, akinek könnyek szöknek a szemébe, ha véletlenül ráharap egy szem mazsolára - külön, tányérból viszont boldogan megeszi.

Rejtélyes dolgok ezek, mindenesetre a mazsola nyugodtan elhagyható ebből a péksüteményből is, vagy bővíthető kandírozott narancshéjjal és aszalt barackkal a hedonizmus fokozása érdekében. 

Mazsolás briós

brios

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 500 gramm finomliszt
  • 1 kávéskanál
  • 2 deciliter tej
  • 7 gramm porélesztő
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 3 darab tojássárgája
  • opcionális mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót. A tejet meglangyosítjuk, és elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. A liszthez adjuk, majd a tojássárgákat is belekeverjük, és elvegyítjük, míg a tészta össze nem áll.

A puha vajat kis adagokban, kanalanként, folyamatos dagasztás mellett adjuk a tésztához. Amikor az egyik adag vajat felvette, akkor adjuk hozzá a következőt és így tovább. Amikor a tészta sima és nem ragad, tálba tesszük, és letakarva egy órát kelesztjük.

Belegyúrjuk a mazsolát is, majd tizenkét kis gömböt formázunk belőle. A gömböket kis kivajazott csészékbe, formákba vagy muffintepsibe tesszük, és hagyjuk további fél órát kelni. Amikor megkeltek, lekenjük őket tojással, és 180 fokosra előmelegített sütőben sütjük aranyszínűre.

Fotók: Ács Bori/ Sóbors

Ezt is szeretjük