10 gyors és pénztárcabarát recept darált hússal - A gyerekek is szeretni fogják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A darált hús nagyon hasznos és fontos alapanyag, érdemes betárazni belőle, mert nagyon sokféle fogást készíthetünk el vele.
Anyukaként megtanultam, három hozzávaló mindig kell, hogy legyen otthon: paradicsomszósz, tészta és darált hús. A bolognai spagetti olyan Jolly Joker, amit bármikor be tudok vetni.
Az most lényegtelen, hogy előre csomagolt vagy frissen darált húst használunk, ebben a cikkben összeszedtem 10 olyan receptet, amik egyrészt hamar elkészülnek, másrészt csupa olyan hozzávalót tartalmaznak, amelyek biztosan megtalálhatóak a kamrában.
Töltött paprika
A töltött paprikához nagyon sok kedves emlékem fűződik, többek között az, hogy az első terhességem alatt szinte minden nap azt ettem. Nem tudom, hogy ez lehet-e az oka, de a lányom is nagy rajongója egészen kiskorától kezdve. Azóta ritkábban készül, de bizonyos időközönként azért így is az asztalra kerül. Mi kicsit édesebben szeretjük, ez is ízlés dolga.
Hamburger
Tévedés, hogy a hamburger egészségtelen étel, legalábbis el lehet készíteni úgy, hogy beleférjen a normális étrendbe. El tudjuk készíteni jó minőségű húsból, házi készítésű zsemlével, rengeteg zöldséggel megpakolva. A sajtos változat, vagyis a sajtburger se maradjon ki, csak eggyel több hozzávaló kell hozzá.
Fasírt
A fasírt is gyakran szerepel a menüben, én a legtöbbször golyókat készítek, amelyeket sütőben sütök meg, krumplipürét főzök mellé, és kész is az ebéd. Most mégis a menzáról ismert, egybesült fasírtot ajánlom, egész egyszerűen praktikus okokból. Ebédre körettel, vacsorára akár hidegen, kenyérrel vagy salátával is tökéletes. Ízlés szerint készíthetjük a megszokott módon tojással, ebben a receptben a tojásmentes verziót mutatjuk meg.
Bolognai
Nem felejtettem el a cikk legfontosabb elemét, a bolognait, amelyet ahány ház, annyi szokás alapon készítenek, de az alapja akkor is a darált hús. Nálunk pulykából készül, de főzhetjük sertésből is. Miután most tényleg a legnagyobb kincsünk az idő, most nem a gyöngyözve főzős, lassú változatot, hanem egy tényleg expressz, 30 perces módszert mutatunk.
Lasagne
Ha már bolognai, akkor ne feledjük a lasagne-t sem, amelyben a tésztát és a darált húsos szószt szépen rétegezve, jénaiban sütjük meg, majd a tetejét besamelmártással borítjuk.
Töltött krumpli
A darált hússal töltött krumplit még egy barátom anyukája készítette sokszor, nagyon megszerettem, mert egyrészt gyorsan elkészül, másrészt tényleg nagyon laktató. Vegyünk minél nagyobb szemű krumplikat, amikbe jó sok ragu fér. Ettől az ételtől biztosan nem maradunk éhesek.
Chili con carne
Szinte nem is tudom szavakkal leírni, mekkora kedvenc a chili con carne. Apósom minden héten halkan megjegyzi, hogy már igazán rég volt chilis bab, ilyenkor némi lelkiismeretfurdalás kezd gyötörni és gyorsan készítek egyet. A mostani időszakban még jobban esett a kedvesség apósoméknak, megfőztem az ételt, átvittem, letettem az ajtajuk elé, ők pedig küldtek egy fotót a tálalásról.
Burek
Kicsit különlegesebb, de tényleg nem bonyolult étel a burek, amelyet a legtöbben valamilyen túrós töltelékkel ismernek, de a húsos is nagyon finom. Nyugodtan használjunk hozzá kész réteslapot, senki nem fog neheztelni ránk. Az elkészítése nem bonyolult, az eredmény pedig csodás. Igyunk hozzá natúr joghurtot.
Húsgolyó
A svéd húsgolyót leginkább a bútoráruház étteremrészlegéről ismerjük, nagyon nagy népszerűségnek örvend. Ez egy leegyszerűsített változat, amelyhez érdemes zöldséges köretet vagy akár friss salátát tálalni.
Pirozski
Jóval időigényesebb, de ha van kedvünk és időnk, készítsünk pirozskit, orosz húsos batyut. A hozzá fűződő történetek azóta is mosolyt csalnak az arcomra, ami most nagyon jó érzés, amikor nem sok okunk van mosolyogni.
Fotó: Getty Images, Ács Bori / Sóbors