Svéd húsgolyó másképp: körettel együtt fél órán belül kész

svedhusgolyócov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A svédek kedvelt húsgombóca kicsit átvariálva is kitűnő étel, szerethetően, ízesen, zöldséges körettel tálalva.

Az eredeti svéd húsgombócot krumplipürével, áfonyalekvárral és barnamártással tálalják. Természetesen, ennek az ikonikus húsgolyónak a receptje rengeteg változatban éledt újjá. Van, amelyikben tejszínes mártást kap, könnyű tésztát ajánlanak mellé, de olyan változatot is találni, melyben fűszeres natúr joghurttal öntik nyakon a golyókat, vagy lazán sült krumplit fogyasztanak mellé.

A most következő receptben a gyorsaság és a frissesség a lényeg. A mártást kihagyjuk. Nem kell megijedni, a hús nem lesz száraz vagy unalmas nélküle, a köret bővelkedni fog az izgalmakban. Rizst tálalunk mellé, amelyben a zellergumó és a sárgarépa fog roppanni a fogunk alatt, és érezni lehet majd a kakukkfű pikantériáját. A zöldségek frissességét az utolsó körben hozzáadott bébispenót teszi különlegessé. Ez egy egészséges, gyors és nagyon-nagyon finom fogás, melynek az első kóstolás után a rabjává válunk.

Svéd húsgombóc

svedhusgolyóct

Hozzávalók 4 személyre

Húsgombóc

  • 200 gramm darált marhahús
  • 200 gramm darált sertéscomb
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 teaskanál köménymag
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • olaj

Köret/Zöldséges rizs

  • 1 darab zellergumó
  • 2 darab sárgarépa
  • olaj
  • néhány szál kakukkfű
  • 1 bögre jázminrizs
  • 200 gramm bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

Húsgolyó:

A darált húsokkal kezdünk, tegyük őket egy tálba, és jó alaposan fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal és a kapor felével, amit apróra vágva adunk a darált húshoz. A kezünket kicsit nedvesítsük be, és úgy dolgozzuk össze a keveréket. Ezután kis méretű gombócokat formálunk a darált húsból, majd egy serpenyőben, kevés olajon addig sütjük őket, míg minden oldaluk szép aranybarna színt kap.

Köret:

A zellergumót és a sárgarépát kockára vágjuk, majd egy nagyobb méretű edényben, kevés olaj társaságában elkezdjük pirítani. Amikor kicsit összeestek a zöldségek, fűszerezzük őket egy csipet sóval és kevés borssal. Ezután az egy bögre rizs következik, amit alaposan összekeverünk a fazékban lévő zöldségekkel, majd egy perc eltelte után 2 bögre vízzel öntjük fel a fazék tartalmát, ekkor a kakukkfű is belekerül. Ezután csak óvatosan keverjük, mert a rizs könnyen ragacsossá válhat. Lassú lángon készítsük a zöldséges rizsünket, félig lefedve 15 perc alatt készre főzzük, a bébispenót csak ezután kerül a rizshez. A húsgolyókkal együtt, a maradék kaporral megszórva, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük