![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A 10 legfinomabb zöldségpüré a krumplin túl – Diétás alternatívák
![zöldségpürék cover](https://kep.index.hu/1/0/3590/35902/359021/35902101_2744575_6bc53511bf929fe5e9d5f5f9feba1dc7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A köretek közül elsőként szinte mindenkinek a krumpli jut eszébe, ezt a népszerű és mindenhol kapható zöldséget változatosan lehet felhasználni.
A krumplit mindenki szereti. Annak ellenére, hogy nem feltétlen diétás ételről van szó, nagyon népszerű. Ezt az alacsony árának is köszönheti, de annak is, hogy nagyon sokféleképpen elkészíthető. Az egyik legnépszerűbb étel a krumplipüré, amelyet nem lehet megunni, főleg, ha tudod, mivel lehet feldobni vagy még krémesebbé tenni.
Ha maradnál a pürénél, de alakbarát alapanyagokból készítenéd, akkor is számtalan lehetőség kínálkozik, így nemcsak a diétádnak kedvezel, hanem változatosabbá is teheted az étkezésed. Az egyik ilyen hozzávaló az édeskrumpli, amelyet gyömbérrel tehetsz még izgalmasabbá és pikánsabbá.
Minden zöldség pürésíthető, utána pedig az ízesítésen áll vagy bukik minden. A pürékhez a zöldségeket először mindig 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg, utána pedig már csak krémesíteni és pürésíteni kell.
Zöldségpürék
Sárgarépapüré
A sárgarépát alaposan tisztítsuk, majd hámozzuk meg. Szeleteljük fel körülbelül másfél centiméter vastagra, tegyük egy sütőpapírral borított tepsire. Spricceljünk rá olívaolajat, majd sózzuk. Süssük 50-60 percig, amíg meg nem puhul. Amíg a sárgarépa sül, addig egy serpenyőben forrósítsunk egy evőkanálnyi vajat, pirítsunk meg rajta apróra vágott hagymát. Sózzuk, majd ha a sárgarépa megsült, pürésítsük a hagymával. A kívánt állag eléréséhez tegyünk hozzá egy kevés tejszínt.
![sárgarépa püré álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3590/35901/359010/35901011_453343820d91c5da03bfa22ad79c4f76_wm.jpg)
Karfiolpüré
Fejtsük le a karfiolról a virágait, tegyük őket egy sütőpapírral letakart tepsire. Spricceljünk rájuk olívaolajat, majd szórjuk meg sóval és pirospaprikával. Süssük 45 percig, amíg megpuhul és kicsit karamellizálódik. Amíg a karfiol sül, pirítsunk apróra vágott hagymát egy kevés vajon, közben kicsit sózzuk. Ha a karfiol elkészült, a hagymával együtt pépesítsük.
![karfiolpüré belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3590/35901/359013/35901359_f736db8fd86af6ed3fcd471245bf8c58_wm.jpg)
Céklapüré
A közepes méretű céklákat alaposan tisztítsuk meg és töröljük szárazra. A nagyobb céklákat vágjuk ketté. Dörzsöljük be egyenként olívaolajjal, szórjuk meg sóval és tegyük alufóliával bélelt tepsibe. Süssük 50-60 percig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk néhány percig hűlni, utána hámozzuk meg. Egy serpenyőben vajon pirítsunk hagymát, sózzuk, majd adjuk a céklához és turmixgépben pürésítsük. Ha túl intenzív az íze, akkor tehetünk hozzá feta sajtot és tejszínt.
![céklapüré](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3896/38967/389676/38967615_cb312e9091197ebed41c0ee72037efd9_wm.jpg)
Sütőtökpüré
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magokat. Csepegtessünk rá olívaolajat, szórjunk rá sót és fahéjat. A félbevágott oldalával lefele fektessük alufóliával borított tepsire. Süssük 50-60 percig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk néhány percig hűlni, utána hámozzuk meg. Egy kevés sóval, vajon pirítsunk apróra vágott hagymát, majd turmixoljuk össze a sütőtökkel. Tejszínnel lágyíthatjuk.
![sütőtök püré álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3590/35903/359038/35903875_3119bf7a8d4519256340ab1ff2879c05_wm.jpg)
Édesburgonya-püré
Tegyük egészben az édesburgonyát egy tepsibe, 50 percig süssük, amíg meg nem puhul. Hámozzuk meg, a húsát tegyük egy tálba. Ízlés szerint keverhetünk hozzá csípős vagy édes szószt, valamint vajat és joghurtot. Turmixoljuk pépesre.
![édeskrumpli püré álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3590/35904/359041/35904127_8f4ff99383cec9d5b2f71af28d5d184c_wm.jpg)
Zellerpüré
Hámozzunk meg egy nagy zellert és vágjuk másfél centiméteres darabokra. Tegyük egy közepes méretű serpenyőbe, sózzuk, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Várjuk meg, míg felforr, majd főzzük 20 percig, amíg meg nem puhul. Csepegtessük le és tegyük egy keverőtálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, 0,5 teáskanál fehér borsot és kakukkfüvet, majd pépesítsük simára.
![zellerpüré](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3896/38967/389676/38967617_352c50586808fdb31f8b2553f0d6042e_wm.jpg)
Brokkolipüré
Pároljuk puhára a brokkolirózsákat egy kevés vízben. Szűrjük le, majd tegyük konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá 1 teáskanál citromlevet, három gerezd fokhagymát, 2 evőkanál vajat, 50 gramm parmezánt, sózzuk, borsozzuk. Turmixoljuk simára.
![brokkolipüré álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3590/35904/359043/35904397_c0852806a59a856b0c773580a8319b6d_wm.jpg)
Fehérbab-püré
Melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat egy közepes serpenyőben, pirítsunk meg rajta egy kis fej apróra vágott hagymát. Adjunk hozzá két apróra vágott fokhagymagerezdet és dinszteljük meg. Adjunk hozzá két doboz lecsepegtetett fehérbab-konzervet és pépesítsük. Ha nagyon sűrű, egy kevés zöldségalaplével lágyíthatjuk. Keverjük át, adjunk hozzá egy kevés apróra vágott petrezselymet, sót és borsot.
![babpüré](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3896/38967/389676/38967619_1b33c624929bbabaf5849eeb0d43f9d5_wm.jpg)
Zöldborsópüré
Pároljunk meg 250 gramm fagyasztott borsót körülbelül 2 perc alatt. Tegyük bele egy robotgépbe 2 gerezd fokhagymával, 1 evőkanál vajjal, 1 evőkanál tejföllel, valamint sóval és borssal együtt. Turmixoljuk simára. A zöldborsóhoz nagyon illik a menta és a citromlé.
![zöldborsó püré belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3590/35904/359049/35904933_bf123c4ada140ef109afe8c249488286_wm.jpg)
Almapüré
Nemcsak zöldségből készíthetsz püréket, hanem gyümölcsből, például almából is. Az almapüré kiválóan illik sült húsok mellé. Hámozzunk meg és magozzunk ki 6 darab nagy almát. Tegyük egy tepsire őket, tegyünk a tetejükre vajat, szórjunk rájuk barna cukrot és sót. A sütő aljára tegyünk egy tálkában vizet. Süssük az almákat 180 fokon 40 percig. Ha kicsit hűltek, turmixoljuk őket össze.
Fotó: Getty Images