5 rákkeltő étel és ital, amit majdnem mindennap fogyasztunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi az, hogy rákkeltő? Olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztása mérhetően jelentősen növeli valamilyen rákos betegség esélyét. Mondjuk +20 százalékkal. Azért az nem hangzik jól, nem? Jelenleg ezekről a dolgokról igazolta hitelt érdemlően a tudomány, hogy jobb nem túlzásba vinni a fogyasztásukat.

Az, hogy egy étel mennyire rákkeltő, egy nemzetközi skálán jelzik a kutatók. Az 1-es csoportba sorolják azokat, amikről biztosan tudjuk, ide tartozik például a dohányzás, a szmog, a HPV vírus, az azbeszt, na nem a felvágottak és az alkohol, de erről bővebben kicsit később. Összesen 120 darab 1-es szintű rákkeltő anyagot ismerünk ma.

shutterstock 1178563441

A 2-es csoport valójában két részből áll. A 2A jelenti a "valószínűleg rákkeltő" anyagokat: van bizonyíték, de további munka kell ahhoz, hogy megértsük, pontosan hogyan és mennyire rákkeltő az adott dolog. A 2B csoport a "gyaníthatóan rákkeltő", ami ide kerül, az gyanús, de még nincs eléggé megvizsgálva. 

1. Sonkák, virslik, kolbászok, és minden feldolgozott húsféle

Szalámi, sonka, szalonna, kolbász - mindig van otthon.  Nem baj, de azért érdemes tudni róla, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. A 10 kutatás adatai alapján úgy tűnik, hogy napi 56 gramm feldolgozott hústermék már 18 százalékkal növeli a bélrák kockázatát. Fél kiló naponta, az sonkából elég sok, de ebbe a mennyiségbe minden olyan hús is beletartozik, amit füstölés, pácolás vagy sózás útján tartósítottak, vagy tartósítószert adtak hozzá, vagyis a virli, a kolbász, és egy csomó félkész étel is. És mérhető hatása már kisebb mennyiségben is van a rendszeres fogyasztásnak.

A bizonyítékok ebben a táplálékcsoportban igen meggyőzőek, a szakértők a felvágottakat és hasonlókat a "néha eszünk ilyesmit" listára tennék, de a teljes elkerülést sem tartják elvetendőnek. A nemzetközi skálán az 1es, bizonyítottan rákkeltő csoportba sorolták.

2. Naponta 3,5 pohárnál több ital

Egy pohár bortól senki nem lesz beteg, de a több pia már máshogyan hat. Már napi két italnak is van mérhető hatása, de az igazi brutál 3,5 pohár fölött jön: háromszoros esély száj- és gégerákra, és másfélszeres bélrákra. Még egy ok, amiért érdemes visszafogni magunkat. Az alkohol a nemzetközi besorolás szerint szintén az 1-es csoportba tartozik.

3. Forró italok, 70 fok fölött fogyasztva

Arra is találtak már bőségesen bizonyítékot, hogy nem tesz jót, ha a teát, kávét tűzforrón szürcsöljük. A nyelőcsőrák az ötödik leggyakoribb daganatfajta világszerte. A fejlett országokban megfigyeltek szerint a dohányzás és az alkohol növeli az esélyét. Csakhogy azokban az országokban (például India, Kína, vagy Törökország, és számos Dél-amerikai ország) ahol sokszor isznak forrón teát, kávét vagy matét, a statisztikailag várhatónál jóval magasabb a nyelőcsőrák előfordulása. Forró, 70 fok fölötti ital a 2A típusú, "valószínűleg rákkeltő" dolgok közé van sorolva. 

4. Vörös húsok

A vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása és a bélrák kialakulásának kapcsolata olyan kérdés, amire utalnak bizonyítékok, de a tudósok szerint még további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan megértsük a folyamatot. Jelenleg a 2-es csoportba sorolják, annak is 2A alcsoportjába, aminek jelentősége: valószínűleg rákkeltő.

Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy amikor vörös hús az emésztési folyamat során a bélbe ér, ott nitrózaminok keletkeznek, olyan vegyületek, ami károsítják a bélfal védelmét, ezáltal pedig elősegíti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezek a vegyületek a húsban főzés közben is létrejöhetnek, illetve a vöröshúsban kialakulhat a gyomor erősen savas közegében is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondani a kedvenc ételünkről, de jó ha tudjuk, a javasolt fogyasztási mennyiség 65-100 gramm hetente 3-4 alkalommal.

5. Cukros szénsavas üdítők

Régóta tudjuk, hogy nem jó de ez egy elég rémisztő adat. Egy svéd vizsgálat alapján azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egy doboznyi szénsavas, cukros üdítőt fogyasztanak, 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák, az esélyek 45 éves kor fölött pedig még komorabbak. Itt további vizsgálatokra van szükség.

Ezt is szeretjük