
5 rákkeltő étel és ital, amit majdnem mindennap fogyasztunk
Mi az, hogy rákkeltő? Olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztása mérhetően jelentősen növeli valamilyen rákos betegség esélyét. Mondjuk +20 százalékkal. Azért az nem hangzik jól, nem? Jelenleg ezekről a dolgokról igazolta hitelt érdemlően a tudomány, hogy jobb nem túlzásba vinni a fogyasztásukat.
Az, hogy egy étel mennyire rákkeltő, egy nemzetközi skálán jelzik a kutatók. Az 1-es csoportba sorolják azokat, amikről biztosan tudjuk, ide tartozik például a dohányzás, a szmog, a HPV vírus, az azbeszt, na nem a felvágottak és az alkohol, de erről bővebben kicsit később. Összesen 120 darab 1-es szintű rákkeltő anyagot ismerünk ma.

A 2-es csoport valójában két részből áll. A 2A jelenti a "valószínűleg rákkeltő" anyagokat: van bizonyíték, de további munka kell ahhoz, hogy megértsük, pontosan hogyan és mennyire rákkeltő az adott dolog. A 2B csoport a "gyaníthatóan rákkeltő", ami ide kerül, az gyanús, de még nincs eléggé megvizsgálva.
1. Sonkák, virslik, kolbászok, és minden feldolgozott húsféle
Szalámi, sonka, szalonna, kolbász - mindig van otthon. Nem baj, de azért érdemes tudni róla, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. A 10 kutatás adatai alapján úgy tűnik, hogy napi 56 gramm feldolgozott hústermék már 18 százalékkal növeli a bélrák kockázatát. Fél kiló naponta, az sonkából elég sok, de ebbe a mennyiségbe minden olyan hús is beletartozik, amit füstölés, pácolás vagy sózás útján tartósítottak, vagy tartósítószert adtak hozzá, vagyis a virli, a kolbász, és egy csomó félkész étel is. És mérhető hatása már kisebb mennyiségben is van a rendszeres fogyasztásnak.
A bizonyítékok ebben a táplálékcsoportban igen meggyőzőek, a szakértők a felvágottakat és hasonlókat a "néha eszünk ilyesmit" listára tennék, de a teljes elkerülést sem tartják elvetendőnek. A nemzetközi skálán az 1es, bizonyítottan rákkeltő csoportba sorolták.
2. Naponta 3,5 pohárnál több ital
Egy pohár bortól senki nem lesz beteg, de a több pia már máshogyan hat. Már napi két italnak is van mérhető hatása, de az igazi brutál 3,5 pohár fölött jön: háromszoros esély száj- és gégerákra, és másfélszeres bélrákra. Még egy ok, amiért érdemes visszafogni magunkat. Az alkohol a nemzetközi besorolás szerint szintén az 1-es csoportba tartozik.
3. Forró italok, 70 fok fölött fogyasztva
Arra is találtak már bőségesen bizonyítékot, hogy nem tesz jót, ha a teát, kávét tűzforrón szürcsöljük. A nyelőcsőrák az ötödik leggyakoribb daganatfajta világszerte. A fejlett országokban megfigyeltek szerint a dohányzás és az alkohol növeli az esélyét. Csakhogy azokban az országokban (például India, Kína, vagy Törökország, és számos Dél-amerikai ország) ahol sokszor isznak forrón teát, kávét vagy matét, a statisztikailag várhatónál jóval magasabb a nyelőcsőrák előfordulása. Forró, 70 fok fölötti ital a 2A típusú, "valószínűleg rákkeltő" dolgok közé van sorolva.
4. Vörös húsok
A vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása és a bélrák kialakulásának kapcsolata olyan kérdés, amire utalnak bizonyítékok, de a tudósok szerint még további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan megértsük a folyamatot. Jelenleg a 2-es csoportba sorolják, annak is 2A alcsoportjába, aminek jelentősége: valószínűleg rákkeltő.
Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy amikor vörös hús az emésztési folyamat során a bélbe ér, ott nitrózaminok keletkeznek, olyan vegyületek, ami károsítják a bélfal védelmét, ezáltal pedig elősegíti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezek a vegyületek a húsban főzés közben is létrejöhetnek, illetve a vöröshúsban kialakulhat a gyomor erősen savas közegében is.
Ez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondani a kedvenc ételünkről, de jó ha tudjuk, a javasolt fogyasztási mennyiség 65-100 gramm hetente 3-4 alkalommal.
5. Cukros szénsavas üdítők
Régóta tudjuk, hogy nem jó de ez egy elég rémisztő adat. Egy svéd vizsgálat alapján azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egy doboznyi szénsavas, cukros üdítőt fogyasztanak, 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák, az esélyek 45 éves kor fölött pedig még komorabbak. Itt további vizsgálatokra van szükség.