Szörp és főzelék is készülhet az egészséges csalánból: kirándulás alatt is gyűjthető a gyógynövény

cscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősi gyógynövény csíp, de ez ne riasszon el, hisz tele van értékes anyagokkal, amelyek csodát tesznek az emberi szervezettel.

Kirándulások alkalmával sok bosszúságot okoz a csalán, pedig a gyógynövénynek rengeteg előnye is van: már az ókori görögök is tisztában voltak a hatásaival, külső sérülésekre és belső bajokra, főleg mérgek ellen vetették be.

A római légiósok életében is fontos szerepe volt a gyógynövénynek. Északi, hideg útjaikra vitték magukkal, a növény leveleivel ostorozták magukat, a csaláncsípés pedig felmelegítette a bőrüket. Ezt a módszert urtikációnak nevezik, ma is használatos különböző ízületi és köszvényes tünetek esetén. A kezelés során a bőr kipirul a csaláncsípésnek köszönhetően, megduzzad, a bőrszövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalom megszűnik.

A csalán vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban is bővelkedik. Hatásos vízhajtó, a szervezetet megtisztítja a méreganyagoktól. A növény minden része felhasználható, zsenge hajtásait étkezési célra, gyökerét kozmetikai szerekbe szokták belecsempészni, például samponba. Fejbőrproblémáknál is hasznos, korpás, zsíros, hullásra hajlamos haj esetén érdemes csalánfőzetet használni öblítésnél.

csct4

Csalánból nem csak külső borogatás vagy gyógytea készülhet, nagyon változatos, különleges fogások dobhatóak össze belőle, amelyeket érdemes kipróbálni. A növényt mindig magas hőmérsékleten kell kezelni, úgy a szúróssága, a hangyasav elvész. Épp ezért azt szokták javasolni, hogy blansírozás után érdemes felhasználni, mégis akadnak vállalkozó szelleműek, akik kipróbálják nyersen.

Gyógyító csalántea

A csalánból a leggyakrabban tea készül. A gyógytea tisztító, élénkítő hatású, megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, miközben csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. A teát a növény leveléből és gyökeréből is el lehet készíteni.

csct5

A tea készítéséhez használj 2 teáskanál csalángyökeret, amit 1 liter hideg vízzel önts le, majd forrald fel, utána 10 percig hagyd állni, szűrd le, majd kortyolhatod is.

Mi minden készülhet még csalánból?

Főzelék, leves

Amikor csalánból főzöl, mindig zsenge hajtásokat használj, mert azoknak a legfinomabb az ízük. A csalánból könnyű főzelékek, levesek készülhetnek. Főzés során hamar összeesik, hasonlóan reagál a hőre, mint a spenót, hasonlóan érdemes felhasználni. Fűszerek közül szereti a fokhagymát és a szerecsendiót, kísérletezz vele bátran.

csct1

Pesto

Különleges pesto is készülhet a csalánból, de mielőtt az aprítóba kerülnének a levelek, forrázd le őket, aztán ízlésednek megfelelő fűszerekkel, sajttal és olajjal indulhat a pürésítés: a pestót nem csak tésztával fogyaszthatod, pácként is használhatod.

Reggeli

Reggeliként is kipróbálható, ízesíts vele tojásrántottát. A felvert tojásba keverd bele a tiszta, apróra vágott leveleket, használj fűszereket, majd a serpenyőben süsd meg a különleges omlettet, vagy keverd palacsintatésztába a növényt. 

csct2

Szörp

A tea mellett más ital is készülhet csalánból, frissítő szörpként is érdemes kipróbálni. A szörp készítéséhez 70-80 dekagramm alaposan megmosott csalánlevelet vágj darabokra vagy tegyél turmixgépbe. A darabolt vagy pépes leveleket tedd félre. Egy nagy fazékban 2 liter vizet 2 kiló cukorral és 4 darab karikára vágott citrommal forralj egybe, majd ezt a szirupot öntsd rá a csalánra, keverj hozzá 2 evőkanál citromsavat is. Várd meg, míg teljesen kihűl. Ezután a citromkarikákat távolítsd el, szűrd le a csalánszirupot, melegítsd fel, majd töltsd üvegekbe. Ha szeretnéd, mentával vagy citromfűvel is izgalmasabbá teheted.

Szedésnél erre figyelj!

Kirándulások alkalmával magad is gyűjthetsz csalánt, arra azonban figyelj, hogy ne forgalmas út mellől szedd. A levelét tavasztól őszig, a gyökerét tavasszal vagy ősszel lehet gyűjteni. A növényt kesztyűben ajánlott szedni, mivel csíp.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük