A kávétól megáll a gyerek növekedése?
Ételekkel kapcsolatos tévhitek következnek

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egy csomó ételről és italról elég furcsa tévhitek élnek az emberek fejében. Ráadásul, olyan sokszor hallottuk ezeket, hogy meggyőződésünk: igazak. Néhány ilyet most eltaposunk és miszlikbe törünk: az organikus étel valójában nem egészségesebb a nem biónál, és az öt másodperc szabályt is elfelejtheted. Mi van még?

Az organikus zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak rovarirtó szereket, és táplálóbbak is?

Jól hangzik, de nem igaz. A biotermékeket termesztő gazdák természetes eredetű vegyszereket használnak, ami sokszor jobban árt a környezetnek, mint a szintetikus megfelelőjük. Akárhogy is, a rovarirtó szer koncentráció a "sima", és a bio termékekben egyaránt rendkívül alacsony, az egészségre ártalmas szintet egyikben sem éri el, ha betartják az előírásokat.

A bio élelmiszerek fogyasztása valójában semmilyen egészségügyi előnnyel sem jár a nem organikus ételekkel szemben, egy csaknem százezer emberen elvégzett kutatás szerint.

Öt másodperc szabály

Nincs is annál rosszabb, mint amikor a leggusztusosabb falat, amire annyira sóvárogsz, leesik a padlóra. De ha öt másodpercen belül sikerül felkapni, akkor minden rendben, ugye?

5masodperc

1...2... semmi baj, ha gyorsan felveszed, még ehető. Vagy nem? Fotó: Shutterstock

Hát nem, az öt másodperc szabályt csak saját maguk megnyugtatására találták ki az emberek, a valóság az, hogy a baktériumok nem várnak sem öt, sem egy másodpercet, mielőtt rátapadnak az ételedre. Ha ráesett, valószínűleg rá is tapadt.

Egyébként volt, aki a nyomába eredt ennek a tévhitnek, és arra jutottak, hogy a nedves ételekre könnyebben tapadnak a baktériumok, mint a szárazakra (jé!), de végeredményben mégsem ezen múlik a biztonságunk, hanem azon, hogy mennyire retkes felületre esett a falat.

Szóval, végeredményben te döntöd el, hogy a leesett ételt megeszed-e, de azért fontold meg, hogy alighanem pont ugyanazzal a talpukkal tapostak az imént azon a padlón, amivel előtte kint, a kutyagumis utcán.

A kávé visszafogja a gyerekek növekedését?

A kutatások szerint valójában nem igazán van összefüggés a csontok növekedése, és a kávéfogyasztás között.

Igaz ugyanakkor, hogy felnőtteknél a kávéfogyasztás növekedésével enyhén csökken a csontok kalcium felvevő képessége, de ezt a hatást már egy evőkanál tej is simán kioltja.

Ez a tévhit egyébként egy reklámra vezethető vissza, amivel egy cég be akarta vezetni a saját reggeli italát a piacra, mint egy alternatív kávét. Az eredeti kávéról pedig úgy beszélt, mint ami az ördögtől való, és idegméreg, amit soha nem lenne szabad gyereknek adni.

Ami azt illeti, tényleg nem kéne a gyerekeket kávéztatni, de nem azért, mert picik maradnak tőle, hanem mert izgágák lesznek, amire semmi szükség.

A fagyi súlyosbítja a megfázást?

Ha úgy érzed, hogy bár meg vagy fázva, de ölni tudnál egy jó hideg fagyiért, akkor ne fogd vissza magad, és egyél egyet, sőt, adhatsz a gyereknek is!

fagyi

Fotó: Shutterstock

Az elképzelés, hogy a tejtermék fokozza a nyáktermelést (vagyis még taknyosabb leszel tőle), a Mayo Clinic kutatása szerint egyáltalán nem igaz. Az orvosok szerint a fagyasztott tejtermékek valójában megnyugtatják a fájó torkot, és energiát szolgáltatnak, ha másképp nem eszik a beteg.

Ezt is szeretjük