A leggyakoribb nyári tökfajták: mutatjuk, melyikből mi készüljön

Tokfajtak-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a cukkinin és a főzőtökön kívül nem igazán ismersz más fajtát, akkor olvass tovább: a nyár sokkal többet is tartogat ennél a kettőnél!

A nyár rengeteg meglepetést tartogat zöldségek terén, és ha teszel egy sétát egy hozzád közeli termelői piacra, akkor meglátod, miről beszélek: még tökfajtákból is jóval többel találkozhatsz, mint amennyit kapásból fel tudsz sorolni.

Még abban az esetben is érdemes hazavinni 1-2 érdekesebbnek tűnő darabot, ha nem ismered őket: különleges ízükkel még a szokványos ételeket is feldobhatod. A nyári tököket az különbözteti meg a téli fajtáktól, hogy puha héjúak, a magvaik pedig lágy borításúak, így a száruk kivételével az egész zöldség elfogyasztható.

Cukkini

Az egyik legismertebb fajta, amely bár egy nyári típus, egész évben elérhető. A legfőbb ismertetőjegye a sötétzöld, fényes héja és a tömör, fehér húsa. Enyhén édeskés ízű, de többnyire semleges, így a legtöbb zöldséges vagy húsos ételhez jól passzol, és még süteményekhez is adhatod, hiszen remekül hidratálja a tésztát.

Tokfajtak-cukkini

Kerek cukkini

A kis méretű, fényes héjú, sárgás és zöld árnyalatú gömbölyded nyári tökök mind a kerek cukkinik családjába tartoznak. Az íze nagyon hasonlít a hosszúkás fajtáéhoz, ezért ahhoz hasonlóan érdemes készíteni. Gömbölyű formája miatt pedig akkor is tökéletes választás, ha megtöltenéd.

Tokfajtak-kerek-cukkini

Főzőtök

Ez a típus formára a cukkinihez hasonlít, azonban annál jóval nagyobbra nő. Héja a fehéres és a halványzöldes árnyalatok között mozog, húsa pedig közepes keménységű. Íze kellemes, édeskés, a legjobb főzelékként és kirántva.

Tokfajtak-fozotok

Csíkos tök

Az olasz csíkos cukkininek is nevezett tök formára a cukkinihez hasonlít, azonban hosszanti irányban fehér, sárga és narancssárga csíkok díszítik. Igazi különlegesség, amelyet a cukkinihez hasonló módon tudsz felhasználni.

Tokfajtak-csikos-cukkini

Csillagtök

A patisszonként is ismert tökfajtát nem nehéz megkülönböztetni a többi fajtától, hiszen formája csillaghoz hasonlít. Fehéres, sárgás és zöldes árnyalatokban is kapható, a mérete pedig a tenyérnyitől az egész nagyokig változhat. A húsa keményebb és tömörebb a cukkininél, de az íze nem sokban különbözik. Sütve, főzve, grillezve és töltve is remek.

Tokfajtak-csillagtok-patisszon

Spagettitök

A spagettitök halványsárga és sárga színű, formája hosszúkás, telt, leginkább tojásra emlékeztető. A cukkinihez képest egy keményebb húsú fajta, amely erős rostokból épül fel. Különlegessége, hogy ezek a szálak hőkezelés után egy villával szétszedhetők, és spagettiként felhasználhatók.

Tokfajtak-spagettitok

Kígyótök

A kígyótök egy újabb különleges nyári tökfajta, amelyet világoszöld, zsenge héjáról és hosszú, vékony formájáról ismerhetsz fel. Íze és állaga a cukkinihez hasonló, a legszembetűnőbb különbség azonban a méretük: a kígyótök akár 2-2,5 méteres hosszúra is képes megnőni.

Tokfajtak-kigyotok

Csavart nyakú tök

A csavart nyakú tök nagyon hasonlít a hosszú nyakú tökhöz, a kettő közötti legfontosabb különbség a görbe felső része. Ez is egy sárga fajta, a héja pedig lehet sima vagy enyhén egyenetlen felszínű is. Ugyanúgy használhatod, mint bármelyik másik fajtát, élénk színe miatt viszont a legjobban pürékben és zöldségragukban érvényesül.

Tokfajtak-csavartnyaku-tok

Így válaszd ki a legjobbat a piacon

Bármilyen tökről is legyen szó, jó tisztában lenni azzal, mi alapján válaszd ki a legjobbat – főleg abban az esetben, ha még nem használtad az adott fajtát.

  • Olyan tököt válassz, amely a méretéhez képest nehéznek tűnik.
  • Ne legyenek rajta ráncok vagy puhább részek – ezek arra utalnak, hogy nem friss a zöldség, és hamarosan megromlik.
  • Kicsi és közepes méretű darabokat válassz. A nagyobbak ugyanis vizesebbek, kevésbé ízesek, és a magjaik is sokkal nagyobbak. A kicsiknek az íze és a textúrája is jobb lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük