![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A leggyakoribb nyári tökfajták: mutatjuk, melyikből mi készüljön
![Tokfajtak-c](https://kep.index.hu/1/0/5008/50082/500823/50082391_3818185_aff7ff62900cbb953864e06ede68fff6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha a cukkinin és a főzőtökön kívül nem igazán ismersz más fajtát, akkor olvass tovább: a nyár sokkal többet is tartogat ennél a kettőnél!
A nyár rengeteg meglepetést tartogat zöldségek terén, és ha teszel egy sétát egy hozzád közeli termelői piacra, akkor meglátod, miről beszélek: még tökfajtákból is jóval többel találkozhatsz, mint amennyit kapásból fel tudsz sorolni.
Még abban az esetben is érdemes hazavinni 1-2 érdekesebbnek tűnő darabot, ha nem ismered őket: különleges ízükkel még a szokványos ételeket is feldobhatod. A nyári tököket az különbözteti meg a téli fajtáktól, hogy puha héjúak, a magvaik pedig lágy borításúak, így a száruk kivételével az egész zöldség elfogyasztható.
Cukkini
Az egyik legismertebb fajta, amely bár egy nyári típus, egész évben elérhető. A legfőbb ismertetőjegye a sötétzöld, fényes héja és a tömör, fehér húsa. Enyhén édeskés ízű, de többnyire semleges, így a legtöbb zöldséges vagy húsos ételhez jól passzol, és még süteményekhez is adhatod, hiszen remekül hidratálja a tésztát.
![Tokfajtak-cukkini](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082451_b81ebe9b4fc688ae9b7cc2c44c1351da_wm.jpg)
Kerek cukkini
A kis méretű, fényes héjú, sárgás és zöld árnyalatú gömbölyded nyári tökök mind a kerek cukkinik családjába tartoznak. Az íze nagyon hasonlít a hosszúkás fajtáéhoz, ezért ahhoz hasonlóan érdemes készíteni. Gömbölyű formája miatt pedig akkor is tökéletes választás, ha megtöltenéd.
![Tokfajtak-kerek-cukkini](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082407_c34da862b985817f98431c424b0a569b_wm.jpg)
Főzőtök
Ez a típus formára a cukkinihez hasonlít, azonban annál jóval nagyobbra nő. Héja a fehéres és a halványzöldes árnyalatok között mozog, húsa pedig közepes keménységű. Íze kellemes, édeskés, a legjobb főzelékként és kirántva.
Csíkos tök
Az olasz csíkos cukkininek is nevezett tök formára a cukkinihez hasonlít, azonban hosszanti irányban fehér, sárga és narancssárga csíkok díszítik. Igazi különlegesség, amelyet a cukkinihez hasonló módon tudsz felhasználni.
![Tokfajtak-csikos-cukkini](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082437_0bed74296d7f8a67369a3070c7120f20_wm.jpg)
Csillagtök
A patisszonként is ismert tökfajtát nem nehéz megkülönböztetni a többi fajtától, hiszen formája csillaghoz hasonlít. Fehéres, sárgás és zöldes árnyalatokban is kapható, a mérete pedig a tenyérnyitől az egész nagyokig változhat. A húsa keményebb és tömörebb a cukkininél, de az íze nem sokban különbözik. Sütve, főzve, grillezve és töltve is remek.
![Tokfajtak-csillagtok-patisszon](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082439_0ec3858826509d78972f0ae9596d3bcc_wm.jpg)
Spagettitök
A spagettitök halványsárga és sárga színű, formája hosszúkás, telt, leginkább tojásra emlékeztető. A cukkinihez képest egy keményebb húsú fajta, amely erős rostokból épül fel. Különlegessége, hogy ezek a szálak hőkezelés után egy villával szétszedhetők, és spagettiként felhasználhatók.
![Tokfajtak-spagettitok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082443_30f172d0cfea89862def2fbffbb4bb14_wm.jpg)
Kígyótök
A kígyótök egy újabb különleges nyári tökfajta, amelyet világoszöld, zsenge héjáról és hosszú, vékony formájáról ismerhetsz fel. Íze és állaga a cukkinihez hasonló, a legszembetűnőbb különbség azonban a méretük: a kígyótök akár 2-2,5 méteres hosszúra is képes megnőni.
![Tokfajtak-kigyotok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082445_bf3b4db1a6981057ccdd717f1be63905_wm.jpg)
Csavart nyakú tök
A csavart nyakú tök nagyon hasonlít a hosszú nyakú tökhöz, a kettő közötti legfontosabb különbség a görbe felső része. Ez is egy sárga fajta, a héja pedig lehet sima vagy enyhén egyenetlen felszínű is. Ugyanúgy használhatod, mint bármelyik másik fajtát, élénk színe miatt viszont a legjobban pürékben és zöldségragukban érvényesül.
![Tokfajtak-csavartnyaku-tok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5008/50082/500824/50082447_82c33e15e0010e35d667600694b71f25_wm.jpg)
Így válaszd ki a legjobbat a piacon
Bármilyen tökről is legyen szó, jó tisztában lenni azzal, mi alapján válaszd ki a legjobbat – főleg abban az esetben, ha még nem használtad az adott fajtát.
- Olyan tököt válassz, amely a méretéhez képest nehéznek tűnik.
- Ne legyenek rajta ráncok vagy puhább részek – ezek arra utalnak, hogy nem friss a zöldség, és hamarosan megromlik.
- Kicsi és közepes méretű darabokat válassz. A nagyobbak ugyanis vizesebbek, kevésbé ízesek, és a magjaik is sokkal nagyobbak. A kicsiknek az íze és a textúrája is jobb lesz.
Fotók: Getty Images