A legjobb fánkok a farsangi időszakra: 6 receptet hoztunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fánk a farsangi időszak kötelező kelléke, az a desszert, amelyért a legtöbben odavannak. Ha idén nem csak a klasszikus szalagos verziót próbálnád ki, akkor mutatjuk, miből válogathatsz.
Akár vérbeli konyhatündér vagy, akár a megúszós desszertek rajongója, az alábbi listában biztosan találsz kedvedre valót.
A szalagostól a csörögén át egészen a sütőporos fánkig megmutatjuk, hogyan készítsd, hogy a lehető legsikeresebb legyen a végeredmény. És még mentes recepttel is készültünk!
Tökéletes szalagos fánk
A szalagos fánknak nemcsak a neve hangzatos, de bizony az elkészítéséhez is kell jó adag ügyesség és tapasztalat. Na meg persze a tökéletes recept, amely ha megvan, akkor az már fél siker. Ha precízen követed a leírást, akkor nagy esély van rá, hogy tőled is mindenki elkéri majd a receptet, aki megkóstolja a desszertet.
Képviselőfánk
A képviselőfánk, az Ekler-fánk és a profiterol ugyanabból a tésztából készül: ennek égetett tészta a neve. Az elkészítése nagyban különbözik a hagyományos, olajban sült fánkokétól, és egyszerűnek sem mondható, azonban a fáradozást biztosan kárpótolja majd a fenséges desszert. Fontos, hogy pontosan kövesd a recept leírását, hiszen enélkül könnyen félresikerülhet a hőn áhított sütemény.
Lyukas közepű fánk
A magyar mesterművek mellett egyre nagyobb teret hódít az amerikaiak kedvence, a lyukas fánk is. Az elkészítése szinte semmiben sem különbözik a hagyományostól, mindössze egy kisebb kiszúróval ki kell szaggatni a tésztakorongok közepét, létrehozva az ikonikus formát. Ebben a receptben roppanós vaníliás máz kerül a fánkok tetejére.
Almás-fahéjas töltött fánk
Arra az esetre is van egy szuper receptünk, ha a töltött fánkok rajongója vagy: ezt az almás-fahéjas csodát pedig gyerekjáték lesz elkészíteni. A pihekönnyű, omlós desszert teljesen növényi alapanyagokból készül, így tej- vagy tojásallergia, esetleg növényi étrend esetén sem kell lemondanod a farsangi finomságról.
Csörögefánk
A csörögefánk vagy más néven forgácsfánk igazi kuriózum, ami egyszerű alapanyagokból, gyorsan készül. Nem igényel annyira hosszas pihentetést, mint a szalagos verzió, mégis mennyei és látványos lesz a végeredmény. Ha az összetettebb ízeket kedveled, akkor kevés rummal dobd fel a tésztáját. Baracklekvárral fogyasztva a legfinomabb!
Kefires fánkgolyó
Az egyszerűen és gyorsan készülő sütőporos fánkgolyó titka egyetlen hozzávalóban rejlik. Ez pedig nem más, mint a kefir. A tésztája légies, a külseje ropogósra sül, a mennyei desszertet pedig keleszteni sem kell, hiszen sütőpor helyettesíti az élesztőt. Porcukorral megszórva és lekvárral az igazi.
Ha pedig mindezek után még mindig bizonytalan vagy a tökéletes fánk elkészítését illetően, akkor itt olvashatsz bővebben a sikerhez vezető lépésekről.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági-Kühn Zsófia / Sóbors